Per november ruimere leennormen, een zegen voor woningzoekenden?

Vanaf 19 november 2024 worden de leennormen voor het bepalen van je maximale hypotheek of consumptief krediet ruimer. Dit bleek uit een aankondiging van de Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland (VFN) en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Wat houdt dit precies in, en wat betekent het voor jou als je je eerste woning wilt kopen of wilt verhuizen?

Leennormen zijn in Nederland ingevoerd om te zorgen dat consumenten niet meer lenen dan verantwoord is. Op die manier wil men financiële problemen in de toekomst voorkomen. Deze normen zijn gebaseerd op de berekeningen van het Nibud, dat jaarlijks de kosten berekent die huishoudens maken voor hun levensonderhoud. Vanaf de financiële crisis van 2008 werden de leennormen strenger, omdat bleek dat veel mensen te veel hadden geleend. Dit droeg bij aan financiële problemen en een instabiele huizenmarkt.

Wat verandert er in 2024?

De nieuwe leennormen, die vanaf 19 november 2024 ingaan, bieden consumenten meer leenruimte dan voorheen. Dit komt doordat de inkomens het afgelopen jaar harder stegen dan de nieuwe normbedragen. Hierdoor houden huishoudens meer over om te besteden aan hun leningen, zonder dat ze in financiële problemen komen. Daarnaast wordt er ook meer ruimte geboden aan mensen die hun woning willen verduurzamen via een verduurzamingslening.

Duurzaamheidslening ook in jouw gemeente?

Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) biedt financieringsmogelijkheden voor het verbeteren van de kwaliteit van wonen en leven in Nederland. Behalve bij het renoveren of verduurzamen van je woning, zijn er tegemoetkomingen voor het kopen van je eerste huis, en om langer thuis te blijven wonen. Check wat jouw gemeente biedt, en vraag je financiële adviseur om hulp.Naar de leningzoeker

Zegen of zeepbel?

Ben je momenteel op zoek naar je eerste of een volgende koopwoning, maar vis je achter het net omdat de hypotheek niet toereikend is? Dan bieden de nieuwe normen je over enkele maanden extra mogelijkheden. De verhoogde leenruimte kan net het verschil maken tussen het wel of niet een woning kunnen kopen of verhuizen naar een ruimere woning. Toch blijft het belangrijk om niet alleen naar de leenruimte te kijken, maar ook naar de verwachte ontwikkeling van de huizenprijzen. Op dit moment liggen de prijzen al hoger dan tijdens de piek in 2022 en ze stijgen mogelijk nog verder. Als dat harder gaat dan de aanvullende leenruimte dan brengt langer wachten ook risico’s met zich mee. Misschien is het dan beter je verwachtingen (eisen) bij te stellen of wat ruimer om je heen te kijken.

Sparren met een expert

Als je nu al een woning op het oog hebt, is het verstandig om je opties te verkennen met een financieel adviseur. Deze kan je helpen bepalen of het slim is om te wachten op de nieuwe leennormen of om nu al stappen te ondernemen. De ruimere leennormen vanaf november bieden zeker meer mogelijkheden, maar timing en marktomstandigheden blijven cruciaal in de huizenmarkt.

Je hypotheekadviseur kan je ook precies vertellen welke rol het energielabel van de beoogde woning speelt bij wat je maximaal kunt lenen met je (besteedbaar) inkomen. Informeer ook welke subsidies er zijn om die woning zo nodig voordeliger te verduurzamen. De dagen worden alweer korter en per 2025 komt er waarschijnlijk weer een extra toeslag op het gastarief. Met een gasprijs die begin augustus het hoogste niveau van dit jaar aantikte, is een energiezuinige woning jouw eerste verdienste.

Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd wat MDC financieel raadgever voor je kan doen? Neem dan contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je kunt gerust bellen, e-mailen of een bericht achterlaten.