Meerderheid studenten weet te weinig over impact studielening

Veel studenten realiseren zich niet hoe groot de impact van hun studielening kan zijn op hun toekomstige mogelijkheden om een hypotheek te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de afgestudeerden tijdens hun studie weinig tot geen idee had van de invloed van hun studieschuld op het verkrijgen van een hypotheek.

Vooral oud-studenten met een hoge studieschuld (meer dan 25.000 euro) hebben spijt van het geleende bedrag. Meer dan de helft van hen heeft nog geen eigen woning en zes op de tien hiervan zien hun studieschuld nu als een belemmering bij hun eerste aanschaf.

Spijt

Deze data komen uit een onderzoek door geldverstrekker BLG onder 420 oud-studenten. Daaruit blijkt verder dat van de studenten met een hoge studieschuld er ook al 60% bij nader inzien liever minder had geleend. Eén op de tien zou zelfs liever helemaal niets hebben geleend. Voor oud-studenten met een lagere schuld, tussen 10.000 en 25.000 euro, zou bijna de helft (47%) kiezen voor een lagere lening als ze opnieuw konden kiezen. En ook van de afgestudeerden die hun schuld onder de 10.000 euro hielden, ziet ruim een kwart (27%) graag dat dat minder was geweest (27%).

60% had bij nader inzien liever minder geleendStudentenonderzoek BLG

Slecht geïnformeerd?

“Wie is er verantwoordelijk voor het gebrek aan kennis over de gevolgen van een studieschuld?” Volgens iets meer dan een derde van de ondervraagden (36%) ligt dat aan zowel henzelf als aan uitvoerings­organisatie DUO. Slechts 12% vindt dat ze vooral zelf beter hadden moeten opletten en een derde legt de bal louter bij DUO. Veel studenten en oud-studenten vinden in ieder geval dat er meer voorlichting zou moeten komen over de financiële gevolgen van studieleningen. Zeker rond de beleids­wijzigingen zoals de herinvoering van de basisbeurs en veranderende rentepercentages hebben ze die gemist.

Impact van diverse leenstelsels

In het verleden moesten geldverstrekkers rekenen met een wegingsfactor op basis van de oorspronkelijke studielening — 0,75% bij het oude leenstelsel en 0,35% bij het nieuwe. Vanaf 1 januari 2024 mag men bij het bepalen van de maximale hypotheek rekening houden met de werkelijke maandlast van de studieschuld. Dat biedt meer kansen. Wel blijven er verschillen.

  • Oude leenstelsel (voor juli 2015) — Studenten met schulden uit dit stelsel worden geacht deze binnen 15 jaar terug te betalen, wat leidt tot hogere vaste lasten. Mocht de ruimte er financieel zijn, dan zouden vrijwillige extra aflossingen tot lagere daadwerkelijke maandlasten en dus meer hypotheekruimte kunnen leiden.
  • Nieuwe leenstelsel (na juli 2015) — De aflossingen van schulden onder het nieuwe leenstelsel zijn gebaseerd op het inkomen en over een langere periode (35 jaar) verspreid, waardoor de maandlasten doorgaans lager zijn. Afhankelijk van het inkomen en de hoogte van de schuld kan rekenen met de werkelijke lasten dan gunstig uitvallen voor de hypotheekruimte.
  • Basisbeurs (vanaf september 2024) — Met de herinvoering van de basisbeurs hoeven studenten ogenschijnlijk minder te lenen. Wie zo verstandig is, zal dat later terugzien in lagere maandlasten. Dat vertaalt zich immers in een wat ruimere hypotheek dan voor de pechgeneratie van de leenstelsels.

Steek je licht op

Ga je dit jaar studeren, ben je al even bezig of al klaar? Het is altijd verstandig je goed te (laten) informeren over de financiële gevolgen van je studielening. En start je net met studeren, check dan ook de mogelijkheden én voorwaarden van een aanvullende beurs. Dit collegejaar komt je voor de maximale toelage in aanmerking als het inkomen van je ouders in 2022 (!) lager was dan € 40.284. Hoe hoger hun inkomen, hoe lager de aanvullende toelage wordt.

Handig tool aanvullende beurs

Als je (kind) de aanvullende beurs of toelage 1 keer aanvraagt, berekent DUO elk jaar of er nog recht op is. De hoogte ervan bereken je binnen één minuut met deze handige tool

Ben je juist al toe aan je eerste koopwoning? Dan is het doorrekenen van de impact van je studielening zeker van belang. En misschien kan het nuttig zijn eens samen te kijken of een schenking van de ouders of familiebank­lening tot de opties behoort. Een financieel adviseur helpt je een goed beeld te krijgen van je mogelijkheden zodat je de beste beslissingen neemt voor je toekomst. En wil je eerst nog wat aan zelfstudie doen? Kijk dan bijvoorbeeld alvast eens op deze site van de Rijksoverheid

.

Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd wat MDC financieel raadgever voor je kan doen? Neem dan contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je kunt gerust bellen, e-mailen of een bericht achterlaten.