Hogere WOZ-aanslag zorgt voor financiële kansen en bedreigingen

In februari ontvangen Nederlandse huiseigenaren de nieuwe WOZ-beschikking. Deze geeft de geschatte marktwaarde van hun woning weer per 1 januari 2024. Omdat het om vorig jaar gaat kwam de Waarderings­kamer al vorige zomer met een voorspelling: op je aanslag in 2025 kun je rekening houden met een stijging van de WOZ-waarden tussen de 2,5% en 4,5% ten opzichte van vorig jaar.

Omdat het een inschatting van de gemeente is, kan er tegen de aanslag bezwaar worden gemaakt. In 2023 gebeurde dat uitzonderlijk vaak, omdat de WOZ-waarden toen gemiddeld met 17% stegen. Vorig jaar was die stijging 2,8% en volgden er minder bezwaren. Een hogere WOZ-waarde kan leiden tot hogere belastingen, zoals de onroerendezaak­belasting (OZB) en het eigenwoning­forfait. Tegelijkertijd biedt een waardestijging kansen om je financiële positie te versterken.

Hypotheek herzien

Een gestegen woningwaarde zorgt voor een gunstiger verhouding tussen je hypotheek en de marktwaarde, de zogenaamde loan-to-value. Als je een hypotheek hebt zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) kan dit resulteren in een lagere risicoklasse en daarmee een verlaging van de rente op je lopende hypotheek. Dit gaat al snel over een aanzienlijk bedrag, dus zelfs een paar tienden minder rente tikken flink aan, van honderden tot duizenden euro’s op langere termijn. Soms volstaat de nieuwe WOZ-waarde, in andere gevallen biedt een taxatie uitkomst. Vraag je financieel adviseur wat in jouw situatie verstandig is.

Een paar tienden minder rente tikken fors aan

Overwaarde aanspreken

Als de huizenprijzen stijgen zorgt ook jouw woning voor extra overwaarde, het verschil tussen de marktwaarde en de openstaande hypotheekschuld. Deze overwaarde kun je inzetten voor:

  • Verbouwing of verduurzamen: Investeren in je woning kan het comfort verhogen plus de waarde op lange termijn, en je energiekosten verlagen.
  • Extra pensioeninkomen: wie nu te weinig opbouwt voor later kan kiezen voor een fiscaal-gunstige lijfrente of een deel van de overwaarde beleggen. Heb je de AOW-leeftijd al bereikt dan zijn een opeet- of verzilver­hypotheek mogelijk, als maandelijkse aanvulling of bedrag ineens. Ook met verkopen-en-terughuren beschik je direct op een vertrouwde stek over je overwaarde.
  • Aflossing van dure schulden: zorgen lopende persoonlijke leningen voor hoge kosten en financiële krapte, dan kun je die maandlasten verlagen via een extra hypotheeklening tegen een lagere rente.

Laat je goed informeren over de financiële en fiscale gevolgen op lange termijn. Geld lenen kost geld en het hangt van je persoonlijke omstandigheden en wensen af, of je bespaart of dat je de eventuele meerkosten of een lagere nalatenschap voor lief neemt.

Hogere belasting

Zowel gemeenten als het Rijk baseren een deel van hun belastingen op de WOZ-waarde.

Onroerend Zaak Belasting en meer

Gemeenten baseren hun aanslagen op de WOZ-waarde, dus een stijging ervan kán tot hogere lasten leiden. Bekend is natuurlijk de Onroerend Zaak Belasting (OZB), maar ook andere heffingen kunnen er (in)direct vanaf hangen, zoals de riool- en afvalstoffen­heffing, en de waterschaps­belasting. Dit verschilt per gemeente. Gemiddeld gaan de gemeentelijke woonlasten in 2025 met 4,8 procent omhoog, ofwel met 45 euro voor huiseigenaren. Of en hoeveel jij daadwerkelijk meer gaat betalen — of minder, hangt af van het percentage waarmee jouw gemeente in 2025 rekent en je WOZ-waarde.

Eigenwoningforfait en villa-tax

Landelijk gebruikt de Belastingdienst de WOZ-waarde voor het Eigenwoningforfait. Een stijging zorgt bij huiseigenaren voor een hogere bijtelling bij de inkomsten­belasting. Voor het belastingjaar 2024 blijft het EWF-percentage met 0,35% ongewijzigd, voor woningen met een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.310.000 euro. Daarboven geldt een vast bedrag van 4.585 euro plus 2,35% over het restant boven de waardegrens.

Verhuizing

Ben je het afgelopen jaar verhuisd? Dan geef je het eigenwoning­forfait zowel voor je oude als je nieuwe huis op — bepalend is de periode dat je stond ingeschreven op het betreffende adres. In dat kader hoef je voor een nieuwbouwhuis-in-aanbouw nog geen eigenwoning­forfait bij te tellen, maar pas vanaf het moment dat je er staat ingeschreven.

Tegenover de EWF-bijtelling staat de aftrek van hypotheekrente (en eventuele financierings­kosten). Alleen is die niets of laag wanneer je de hypotheek al (bijna) geheel hebt afgelost. Vroeger mocht je het verschil tussen het eigenwoning­forfait en de aftrekbare kosten voor de eigen woning geheel aftrekken en betaalde je per saldo nul. Over 2024 kan dat nog voor 80%. Komt je ‘inkomen uit werk en woning’ vorig jaar uit boven 75.518 euro dan kun je de pech hebben dat de regeling ‘geen of een kleine eigenwoning­schuld’ samenloopt met de tariefsaanpassing voor de aftrek eigen woning in de hoogste belastingschijf — in 2024 is de maximale aftrek van hypotheekrente 36,97%. De Belastingdienst licht toe

dat je dan mogelijk minder aftrek geniet.

Bezwaar maken tegen WOZ-waarde

Voor je aanslag Inkomstenbelasting vanaf 1 maart is de WOZ-waarde van je woning per 1 januari 2024 bepalend (en dus niet per begin ‘25). Omdat een te hoge inschatting kan leiden tot onnodig hoge lasten, is het verstandig de nieuwe WOZ-waarde te controleren. Wacht daar niet te lang mee: een eventueel bezwaar moet je moet binnen zes weken na ontvangst van de beschikking bij je gemeente indienen. De Waarderings­kamer licht toe hoe gemeenten tot hun oordeel komen

. In de bijlage bij de beschikking kun je zien op basis van welke verkopen de gemeente jouw woning taxeerde. Of bekijk online de WOZ-waarde van vergelijkbare woningen in jouw buurt — gratis via het WOZ-waardeloket

.

Vraag de gemeente eventueel om een onderbouwing. Dat kan via hun website of klant­contact­centrum. Ben je het er niet mee eens of laat een antwoord te lang op zich wachten, maak dan bezwaar. Geef aan waarom de WOZ-waarde volgens jou niet klopt, bijvoorbeeld door te verwijzen naar lagere verkoopprijzen in jouw buurt of fouten in de gegevens. En gebruik eventueel een voorbeeld-brief, zoals van Vereniging Eigen Huis (VEH) of de Consumentenbond.

Liever geen no-cure-no-pay

De overheid vraagt burgers af te zien van no-cure-no-pay-bureaus. Zij kosten gemeenten veel tijd en rekenen hoge vergoedingen bij succesvol bezwaar, wat weer leidt tot hogere gemeentelijke lasten. Daarbij is bezwaar maken niet moeilijk en gratis. Met online hulpmiddelen en voorbeeldbrieven is het goed zelf te doen.

Sneller verdiend

En vergeet niet… als je hypotheek geen NHG kent, kan je hypotheekrente mogelijk omlaag. Over een groot bedrag scheelt dat al snel honderden euro’s per jaar, dus dat is al snel de moeite van het onderzoeken waard — méér dan een bezwaar tegen de toch veelal terechte WOZ-bepaling.

Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd wat wij voor je kunnen doen? Neem dan contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je kunt gerust bellen, e-mailen of een bericht achterlaten.