Welk verschil maakt een aankoopmakelaar?
Bij het zoeken van een woning kan een makelaar je helpen met alle stappen van het aankoopproces. Vanaf het zoeken tot het moment van de sleuteloverdracht. Hij (of zij) is goed op de hoogte van de omgeving waar jij wilt wonen: wat er te koop is en wat er binnenkort vrij komt. Vind je dat zoeken nu juist zelf leuk? Dan kun je ook afspreken dat de aankoopmakelaar alleen meegaat met een bezichtiging. Dat verzekert je van een deskundige inspectie en de juiste, kritische vragen aan de verkoper, of verkoopmakelaar. Wat jouw aankoopmakelaar precies voor je doet stem je onderling af.
Onderhandelen als dagelijks werk
Heb je je droomwoning gevonden? Dan stijgt de spanning ten top. Tijd voor een bieding of onderhandeling. En daar heeft een makelaar natuurlijk veel ervaring mee. Hij kent de betreffende woning en kan de waarde goed bepalen ten opzichte van eerdere transacties. En, belangrijker misschien, hij handelt los van emoties. Jouw wensen staan centraal, net als je grenzen. Je makelaar kan je adviseren over een reële waarde voor de woning en stemt af welke tactiek hij namens jou volgt. Maar hij moet ook weten wat je financieel aankunt vóór hij in onderhandeling treedt. Zorg dus dat je hem daarover goed kunt informeren, na een actuele inventarisatie door je hypotheekadviseur. Als die verklaart dat er goede kans is dat je financiering rond komt, is jouw bod bovendien soms aantrekkelijker dan dat van andere bieders.
Zorg dat je weet wat je financieel aankunt, voor je ook maar op zoek gaat naar een woning
Bereik je makelaar een akkoord over de prijs? Dan regelt hij de administratie en controleert hij de koopakte die de verkoopmakelaar opstelt. Eventueel kan jouw makelaar die ook opstellen — wanneer de verkoper geen makelaar in de arm nam. Tenslotte kan de aankoopmakelaar je begeleiden bij de inspectie en overdracht van de woning tot aan het bezoek bij de notaris. Zo neem je de sleutel met een gerust hart in ontvangst. Vermoedelijk voor een betere prijs dan waar je zelf op uit was gekomen.
Kosten aankoopmakelaar
Er gelden geen vaste tarieven voor aankoopmakelaars. De kosten variëren per kantoor en met de diensten die je afspreekt. Vaak gaat dat om een vast bedrag, soms werkt een makelaar met een courtage, een percentage van de aankoopprijs. Besef wel, dat elk hoger bod dan leidt tot hogere kosten. Ga je tarieven vergelijken, let er dan op of hierin wel of niet de 21% btw is meegenomen.
En wat als het toch niet lukt een geschikte woning te vinden? De meeste aankoopmakelaars werken op basis van no cure-no pay. In dat geval betaal je niets als het niet lukt, of alleen inschrijfkosten of een bedrag voor de eerste aanloopkosten. Ook iets om op te letten dus.
Is er een alternatief?
Het inschakelen van een aankoopmakelaar is niet verplicht. Tijdens de huizencrisis gebeurde het veel minder dan nu. De macht lag bij de koper en er was meer tijd. Ook nu kun je nog steeds alles zelf doen, je online goed inlezen en/of de hulp inroepen van familie of vrienden. Dat kost flink wat tijd en kan stressvol zijn, maar als jij dat ziet zitten, prima toch?
Samengevat
Via een aankoopmakelaar
● haal je kennis en kunde in huis, van start tot finish
● ben je als eerste op de hoogte van nieuw woningaanbod
● volgt er een zakelijke blik op een woning, los van emotie
● bespaar je jezelf veel moeite en stress en
● vergroot je de kans op een succesvolle bieding
Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd wat MDC financieel raadgever voor je kan doen? Neem dan contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je kunt gerust bellen, e-mailen of een bericht achterlaten.