Vanaf 1 maart kon je weer belastingaangifte doen. Als je geluk had, want de site was vaak niet te bereiken. Nu dat weer goed mogelijk is, zul je zien dat veel al vooraf voor je is ingevuld. Controleer dat goed en check de belangrijkste posten die je mag aftrekken. Hoeveel bespaar jij daarmee op je belasting?

Wie moet er aangifte doen?

Voor iedereen die een aangiftebrief ontving, is de aangifte verplicht. Maar ook als je geen brief kreeg, moet je aangifte doen als het waarschijnlijk is dat je belasting moet betalen. Je kunt dat eenvoudig controleren via een ‘proefaangifte’ op Mijn Belastingdienst. Spelen er in jouw situatie aftrekposten dan kun je zelfs geld terug krijgen. Is dat méér dan € 16,-, dan doe je aangifte. Moet je minder dan € 48,- bijbetalen, dan is aangifte niet verplicht. Daarboven wel. Zolang je niets opstuurt, doe je nog geen aangifte.

Wat zijn de belangrijkste aftrekposten?

Als je in 2020 een hypotheek afsloot

Heb je vorig jaar een (nieuwe) hypotheek afgesloten? Dan mag je dit allemaal aftrekken:

  • onze advies- en bemiddelingskosten voor je hypotheek
  • de notariskosten van de hypotheekakte
  • wat het Kadaster je in rekening bracht
  • taxatiekosten, als je deze betaalde
  • de kosten van de aanvraag van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Let op: de notariskosten voor de koopakte en de transportakte van de woning zijn niet aftrekbaar. Ook de kosten van de makelaar kun je niet aftrekken.

Kosten oversluiten hypotheek of aanpassen -rente

Heb je in 2020 jouw hypotheek overgesloten? Deze oversluitkosten mag je aftrekken. Ook de eventuele boeterente mag je opvoeren als aftrekpost. Wanneer wij je adviseerden bij het verlagen van de rente op je lopende hypotheek mag je onze advies- en administratiekosten als aftrekpost opvoeren. Dat geldt eveneens voor de kosten van het taxeren van je woning, als dat is gebeurd.

Vanwege de uitzonderlijk lage rente sloten veel huiseigenaren hun hypotheek al over. Mogelijk is dat ook voor jou interessant. Houd er ook rekening mee, dat je in de hoogste belastingschijf nu nog 43% van deze kosten kunt aftrekken en volgend jaar nog maar 40%.

Betaalde hypotheekrente

Je mag ook de hypotheekrente die je in 2020 betaalde aftrekken (als je aan bepaalde voorwaarden voldoet). Van wat je precies betaalde, ontving je van je geldverstrekker een overzicht.

Een op de vijf huishoudens betaalt te veel belasting – gemiddeld 200 euro

— Bond voor Belastingbetalers (BvB)

Bijzondere zorgkosten

Hier worden zorgkosten bedoeld die je niet al vergoed kreeg van je zorgverzekering. Bijvoorbeeld (extra) kosten voor fysiotherapie, de tandarts, of een specialist. Ook als je werd opgenomen in een ziekenhuis of instelling, of werd behandeld door een paramedicus op voorschrift van een arts kun je die kosten opvoeren, wanneer je ze niet vergoed kreeg.

Een compleet overzicht van de zorgkosten vind je op de site van de Belastingdienst. Overigens geldt er wel een zogenaamd drempelbedrag; alleen de kosten hierboven mag je aftrekken. Bij het doen van je aangifte berekent het programma dat automatisch voor je.

Betaalde alimentatie aan de ex-partner

Ben je gescheiden en betaal je partneralimentatie? Dit bedrag mag je volledig aftrekken wanneer je aangifte doet. Het bedrag dat je aan kinderalimentatie betaalt, is niet aftrekbaar.

Giften

Je mag geld dat je geeft aan een goed doel (of culturele instelling) aftrekken, alleen gelden hiervoor enkele regels. Zo moet de ontvanger van jouw gift zijn aangesloten bij de ANBI én er geldt een drempel voor incidentele giften: alleen als het totaal ervan meer bedraagt dan 1% van je verzamelinkomen, kun je dat bedrag aftrekken.

Uitzondering voor overeengekomen giften – als je op regelmatige basis geld overmaakt naar een (ANBI) organisatie en hebt vastgelegd dat je in ieder geval vijf jaar hetzelfde bedrag schenkt, kun je je gift altijd aftrekken.

Studiekosten én studieschuld opvoeren

Betaal je zelf kosten voor een studie, gerelateerd aan je huidige of een toekomstige baan, dan kun je maximaal € 15.000,- aan opleidingskosten aftrekken bij je aangifte. De drempel is hier € 250,-. Je kunt geen studiekosten aftrekken als je recht hebt op studiefinanciering of studievoorschot. Verder komen alleen kosten in aanmerking voor je eigen opleiding (of van je fiscale partner) – niet voor de opleiding van je kind dus.

Studieschuld opgeven in box-3. Heb je meer dan € 30.846 euro vermogen (of met je partner meer dan € 64.692), vergeet dan niet een eventuele studieschuld mee te nemen bij de aangifte. Daarmee beperk of vermijd je dan vermogensbelasting.

Meer weten?

Vanwege de opstartproblemen bij de Belastingdienst mag je dit jaar tot 8 mei aangifte doen. Je krijgt dan vóór 1 juli je definitieve aanslag – en hopelijk – de bevestiging dat je geld terugkrijgt. Lukt het je niet vóór dit tijd aangifte te doen, vraag dan vóór 1 mei uitstel aan. En zijn er zaken waarmee wij je kunnen helpen? Aarzel niet en neem even contact op met ons kantoor.