Je hebt bij de makelaar een super leuk huis gezien en de stoute schoenen aangetrokken om te bellen voor een afspraak. Yes! Erg leuk natuurlijk, maar stiekem ook best spannend. Misschien wordt dit wel je volgende thuis. Je wilt serieus genomen worden door de makelaar, maar ook niet té enthousiast overkomen. Wat zijn de ongeschreven regels en wetten van het bezichtigen van huizen?

#1 Neem gereedschap mee
Bereid je goed voor door eigen gereedschap mee te nemen, zoals een meetlint, waterpas, fotocamera en een knikker. Als die laatste een vrije val over de vloer maakt, weet je genoeg. Gebruik hierbij wel je gezond verstand. Je mag best de speurneus uithangen (graag zelfs), maar overal met een schroevendraaier of sleutel in het houtwerk steken kan irritaties opwekken.

‘Als je knikker een vrije val over de vloer maakt, weet je genoeg.’

#2 Vragenlijstje
In het verlengde van je eigen gereedschap meenemen, adviseren we je om ook een vragenlijstje mee te nemen. Wat wil je graag weten over de woning? Schrijf die vragen op zodat je ze ter plekke niet vergeet te stellen. Je kunt ook aan het einde van de bezichtiging nog even snel het lijstje langslopen om te kijken of alles ter sprake is geweest. Je zult de eerste niet zijn die ter plekke spontaan de helft van zijn vragen vergeet te stellen en daardoor achteraf informatie mist.

‘Wat wil je graag weten over de woning? Schrijf die vragen op.’

#3 Temper je enthousiasme
Vind je de woning geweldig en zie je jezelf daar al helemaal wonen, laat dat dan vooral niet te duidelijk merken. Te veel enthousiasme verbetert je onderhandelingspositie niet.

#4 Weet waar je moet zijn
Het zal niet de eerste keer zijn dat een makelaar een paniektelefoontje krijgt van bezoekers die het adres niet kunnen vinden. Niet erg uiteraard, maar dat heb je natuurlijk liever niet. Een blooper in het verlengde daarvan: je auto na een bezichtiging niet meer kunnen terugvinden. Oriënteer je dus goed en weet waar je zijn moet. Het is sowieso een goed idee om de straat en wijk eens op een aantal verschillende momenten op de dag en in de week te verkennen. Is het er druk of juist niet? Wat voor mensen lopen er op straat? Allemaal fijne informatie om ook te weten.

‘Een blooper in het verlengde daarvan: je auto na een bezichtiging niet meer kunnen terugvinden.’

#5 Kinderen kunnen hinderen
Kinderen vragen bij een bezichtiging vaak veel aandacht. Natuurlijk zijn ook zij nieuwsgierig en willen ze graag alles ontdekken. De praktijk leert dat dit zoveel afleidt dat je bij vertrek zomaar een groot deel van het huis ‘gemist’ hebt. Regel daarom oppas zodat je de rust hebt om goed om je heen te kijken en vragen te stellen.

‘Regel oppas zodat je de rust hebt om goed om je heen te kijken en vragen te stellen.’

#6 Meterkast controle
Stap de meterkast in en controleer of er een aparte groep voor alle keukenapparatuur is. Mocht je in een oud huis staan, controleer dan ook of er een aardlekschakelaar is. Vraag als je toch bij de meterkast staat gelijk even naar het energieverbruik van de woning.

#7 Laat je mobiel in je zak
Makelaars zijn gewend aan klanten die met de telefoon in de hand foto’s maken. Maar houd je telefoongebruik binnen de perken. Door voortdurend je achterban op de hoogte houden van de ontwikkelingen scoor je geen punten.

‘Houd je telefoongebruik binnen de perken.’

#8 Wees nieuwsgierig
Je wilt deze woning misschien kopen, dus onderzoekend rondkijken mag! Tik gerust op de ruiten, trek vaste kasten open, laat de kranen eens flink lopen en trek het toilet door. Bekijk ook in de keuken de kastjes en apparatuur goed. Dat voorkomt vervelende verrassingen achteraf. Indruk maken? Doe alsof je de buitenboel bekijkt, maar spiek ondertussen even naar de datum die vaak in de rand van het dubbelglas staat. Klop dan op het raam en zeg ‘Uit 1998 hè?’.

‘Tik gerust op de ruiten, trek vaste kasten open, laat de kranen eens flink lopen en trek het toilet door.’

#9 Ga ondergronds
Check ook de kruipruimte of kelder. Je wilt immers weten in welke staat het huis is en dus ook hoe het er onder de grond uitziet. Kun je er makkelijk komen? Is er een kruipruimte onder het hele huis? Staat er water in? Volg je neus. Ruikt het muf? Dan kan er weleens schimmel staan doordat het vaak vochtig is.

‘Je wilt immers weten in welke staat het huis is en dus ook hoe het er onder de grond uitziet.’

#10 Laat wat van je horen
Het is niet alleen beleefd om na de bezichtiging wat van je te laten horen, het is ook een kans. Misschien vond je dit huis niks. Maar met jouw feedback heeft de makelaar misschien wel een andere woning die wel beter bij jouw wensen past.

‘Het is niet alleen beleefd om na de bezichtiging wat van je te laten horen, het is ook een kans.’

#11 Vergeet de buren niet
Maak niet alleen een praatje met de verkoper, maar ook met de buren. Fijn om te weten naast wie je komt te wonen en of er een klik is. Een goede buur is tenslotte beter dan een verre vriend. En wie weet hoor je nog wat meer over je wellicht aanstaande bezit.

Bron: funda.nl