Je woning energiezuiniger maken heeft veel voordelen: je draagt bij aan het klimaat, je verlaagt je energierekening en het verhoogt je wooncomfort. Hoe zit nu eigenlijk met de eisen die gelden voor een duurzame verbouwing en een nieuwbouw woning? Wat zijn de subsidies en vooral: waar ga ik dit van betalen? Ik ben geen specialist op het gebied van verduurzamen of duurzaam bouwen van je woning. Wat ik wel kan doen, is jou een overzicht geven van de mogelijkheden, informatie en doorverwijzen naar de specialisten.

Stappenplan verduurzamen van je woning:

 1. Waarom wil je verduurzamen?
 2. Analyse hypotheek/ financieringsmogelijkheden
 3. Analyse en advies verduurzaming door energie adviseur
 4. Budgettering kosten
 5. Advies en aanvraag financiering
 6. Opdracht en uitvoering verduurzaming

Een hogere hypotheek voor een energiezuinig huis?

Doordat je in een energiezuinig huis minder betaalt voor energie, hou je meer geld over voor andere uitgaven. Daarom kun je voor een energiezuinig huis een hogere hypotheek krijgen.

Meer lenen bij energiezuinig huis

Als het huis voldoende energiezuinig is of zal gaan worden, mag je meer lenen. Hoeveel meer je kunt lenen, hangt af van hoe zuinig jouw huis precies is. Is jouw huis bijna energieneutraal? Dan mag je maximaal € 9.000 extra lenen. Heb je een energieneutraal huis, dan kun je tot maximaal € 15.000 extra lenen. En bij een nul-op-de-meter of energieleverend huis mag je tot € 25.000 extra lenen.

Ga je de woning verduurzamen met als doel je huis (bijna) energieneutraal te maken, dan is een budget van € 9.000 vaak wel al beschikbaar. Of je voor een hoger budget zoals € 15.000 in aanmerking komt, zal worden getoetst aan de voorwaarden en voorgelegd aan de bank.


Hoe financier je de verduurzaming van je woning?

Je kunt dit betalen met je eigen geld óf je kunt hier geld voor lenen. Wat betreft het financieren van het verduurzamen zijn er tegenwoordig meerdere opties, daar zal ik je een helder overzicht van geven. Vervolgens kan ik jou hierin adviseren en begeleiden bij de aanvraag.

 1. Via je hypotheek
 2. Energiebespaarbudget hypotheek
  Extra hypotheekruimte voor energiebesparende voorzieningen. Weet je op dit moment nog niet precies welke energiebesparende maatregelen je moet nemen? Dan is het Energie bespaarbudget (EBB) een goede optie. Aanvankelijk alleen mogelijk als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit. Maar er zijn ook een paar geldverstrekkers die zonder NHG het Energiebespaarbudget aanbieden. Voordeel hiervan is dat je vooraf geen specificatie van de kosten of maatregelen hoeft te geven. Zo regel je eerst je hypotheek en beslis je pas later welke energiebesparende maatregelen voor jouw situatie het meest zinvol zijn.
 3. SVN Duurzaamheidslening
  Een lening vanuit gemeente in samenwerking met Stimuleringsfonds Volkshuisvesting. Aantrekkelijke lening voor energiebesparende maatregelen. Niet iedere gemeente of provincie heeft een duurzaamheidslening. Deze lening wordt wel bkr geregistreerd.
 4. Energie bespaarlening
  De energiebespaarlening is een aantrekkelijke manier waarmee eigenaar-bewoners energiebesparende investeringen voor hun woning kunnen financieren. De lening wordt verstrekt door het nationaal warmtefonds. Het Warmtefonds werkt in opdracht van de rijksoverheid en wil het mogelijk maken dat iedere eigenaar-bewoner de eigen woning kan verduurzamen. Ook huizenbezitters die ouder zijn dan 75 jaar of onvoldoende leenruimte hebben komen mogelijk in aanmerking voor deze lening.
  – Het geleende bedrag wordt in een bouwkrediet gestort. Vanuit hier wordt de aannemer of installateur betaald.
  – Website voor meer informatie: www.energiebespaarlening.nl


Zonnepanelen huren

Er zijn tegenwoordig ook organisaties die zonnepanelen te huur aanbieden. Zij zorgen ervoor dat de zonnepanelen op jouw dak goed blijven draaien en worden onderhouden. Je kan direct gebruik maken van duurzame energie zonder investering. Als voorbeeld van dergelijke organisaties zijn: https://www.solease.nl/ of https://hallostroom.nl/


Wat kan ik verduurzamen in mijn huis?

MDC helpt jou met de juiste tools en adviseurs. Voor het advies bij het financieren van de verduurzaming kan ik je uiteraard begeleiden. Nadat je weet welke financieringsmogelijkheid het beste bij jou past, is de volgende stap: Het in kaart brengen van de verduurzaming van jouw woning. Maar waar begin je? Voor het inzicht en advies voor de verduurzaming van jouw woning ben ik geen specialist en zal ik je doorverwijzen naar de specialisten. Om alvast een inzicht te krijgen in de mogelijkheden en verbeteradviezen voor jouw energiebesparende maatregelen, kan ik je als tip onderstaande bedrijven (met tools op hun websites) meegeven. Het staat je uiteraard vrij om te bepalen of en met welke partij je in zee gaat.

Er zijn diverse bedrijven die jouw stap voor stap helpen met het verduurzamen van je woning. Dit doen zij meestal met een online huisscan, waar je in een paar minuten advies ontvangt en offertes kunt aanvragen. Je krijgt meestal een persoonlijk telefonisch advies. Zij begeleiden je vervolgens bij het opvragen van offertes en de installatie. Er staan energieadviseurs en vakkundige installatiepartners voor je klaar van oriëntatie tot na de installatie. Een bezoek aan huis door een energieadviseur is ook mogelijk, vaak wordt hiervoor een tarief berekend.

HomeQgo

Ook deze organisatie verzorgt een uitgebreide begeleiding, van een online intake/scan tot installatie: https://homeqgo.nl/

Warmtepompen en airconditioning

Specialist op het gebied van klimaatbeheersing voor woningen: Kouveld klimaatbeheersing te Nieuwegein. Als service bieden zij een kosteloos en vrijblijvend intakegesprek aan. Kouveld is vooral gespecialiseerd in diverse warmtepomp systemen en airconditioning (ook voor warmte!).  Voor meer info: Kouveld klimaatbeheersing.


Subsidies energie besparende voorzieningen

Ben je van plan je huis te isoleren of wil je een warmtepomp kopen? Bekijk dan eerst of je in aanmerking komt voor subsidie. De landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) is een subsidie voor duurzame maatregelen zoals isoleren en de aanschaf van een warmtepomp. De ISDE geldt voor de aanschaf van zonneboiler, warmtepompen, isolatiemaatregelen (dak-, spouw-, gevel-, zolder/vlieringvloer, vloer- en bodemisolatie of HR-glas), elektrische kookvoorziening en aansluiting warmtenet. Vanaf januari 2023 krijg je 24 maanden de tijd om de subsidie in te dienen. Deze maatregel gaat ook gelden voor huiseigenaren die na 1 januari 2022 een isolatiemaatregel hebben genomen. Daarnaast kunnen huiseigenaren vanaf januari 2023 ook subsidie aanvragen wanneer ze één isolatiemaatregel uitvoeren, dit geldt met terugwerkende kracht ook voor maatregelen die zijn uitgevoerd na 2 april 2022. Je krijgt dan tot 15 % subsidie, afhankelijk van de te isoleren oppervlakte. Vanaf 24 januari is het mogelijk om ISDE-subsidie aan te vragen.  Je kan meer subsidie krijgen als je voor twee of meer maatregelen subsidie aanvraagt, maar het is soms beter om op tijd je aanvraag voor bijvoorbeeld één maatregel te regelen. Als doe-het-zelver kom je niet in aanmerking voor de subsidie. Het werk moet zijn uitgevoerd door een bedrijf dat staat ingeschreven bij de KvK. Je mag materiaal en arbeid wel los van elkaar inkopen.

De voorbereiding: Het is verstandig je voor te bereiden op de subsidiemogelijkheden. Dit geeft een grotere slagingskans, zeker gezien de vele voorwaarden. Er zijn diverse tools om na te gaan voor welke subsidie je in aanmerking komt, maar dan is het ook belangrijk goed in de gaten hoe je het aantoonbaar moet maken bij de aanvraag.

Wil je zelf subsidie aanvragen? De subsidie vraag je aan bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Daar vind je ook een stappenplan zodat je precies weet wat je nodig hebt om de aanvraag in te kunnen dienen.

Rekentool: hoeveel subsidie kan ik verwachten?
Energiesubsidiewijzer: een initiatief van verbeterjehuis.nl. De wegwijzer naar energiebesparing, ontwikkeld door RVO en Milieu Centraal
RVO : subsidie stappenplan, rekentool & aanvraag

Begeleiding en hulp bij subsidie aanvragen: Of je werkelijk subsidie krijgt hangt van veel voorwaarden af, zoals de vierkante meters subsidie, welk deel van het huis, welk materiaal je gebruikt en door wie. Maar ook wat je als bewijsmateriaal moet toesturen. Je kan je laten begeleiden. Een specialist op dit gebied is: Simpelsubsidie: ontzorging bij subsidie aanvraag. Deze subsidie service biedt volledig ontzorging voor € 85 (Meer informatie staat op https://simpelsubsidie.nl/)

Er zijn ook regionale subsidies aan te vragen, wil je weten welke subsidie jouw gemeente of provincie heeft kijk dan op de energiesubsidiewijzer. De isolatie subsidie is alléén beschikbaar voor eigenaar bewoners. Dus de woning waar je nu in woont of in gaat wonen. Voor de verhuur van woningen kan je mogelijk ook subsidie krijgen, maar bekijk daarvoor de SVOH subsidie. Maakt je woning deel uit van een appartement? Dan moet je subsidie aanvragen als VvE. In 2023 is er die nieuwe SVVE subsidieregeling beschikbaar.


Nuttige links en geraadpleegde bronnen

Via onderstaande websites kan je je oriënteren op de energiebesparende maatregelen:

www.verbeterjehuis.nl

www.milieucentraal.nl

Wil je profiteren van zonnestroom met zonnepanelen op een ander dak ? Een voorbeeld van een organisatie die dit aanbiedt is: https://www.zonnepanelendelen.nl/

Bewustnieuwbouw.nl
Milieucentraal.nl
RVO.nl
Verbeterjehuis.nl

Hoewel ik de grootste zorgvuldigheid in acht heb genomen bij het samenstellen en onderhouden van deze informatie en daarbij gebruik maak van bronnen die betrouwbaar geacht worden, kan ik niet instaan voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de geboden informatie.