Pilot “de Warme Wijk” wil energiearmoede aanpakken

In september ging de pilot De Warme Wijk van start, een initiatief dat huiseigenaren helpt met het verduurzamen van hun woning. De pilot richt zich specifiek op huishoudens die te maken hebben met energiearmoede en onvoldoende middelen hebben voor energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie, muurisolatie of het plaatsen van dubbel glas. Verschillende banken en financiële instellingen, waaronder ABN Amro, Rabobank, ING en het Nationaal Warmtefonds, bundelen hiervoor hun krachten.

In deze artikelenreeks lees je regelmatig tips hoe je je maandlasten kunt beteugelen. Onder andere via het nemen van kleinere of meer ingrijpende energiemaatregelen. Net als de coaches die nu namens de deelnemende banken de wijk in gaan, is je eigen financieel adviseur goed op de hoogte van alle opties om je woning te verduurzamen. En hij of zij weet hoe je zo’n investering het voordeligste financiert. Voordeel van onafhankelijk advies is dat daarbij alle opties langskomen.

Renteloze lening

De meest voordelige lening is natuurlijk een renteloze lening. Dat kan via het Nationaal Warmtefonds en daar komen nu meer huishoudens voor in aanmerking dan voorheen. Verdien je (samen) niet meer dan 60.000 euro per jaar, dan kun je maximaal 28.000 euro lenen tegen een rente van 0%. Dat kan zelfs als je al ouder bent dan 75. En ook als je een eigenaar-bewoner bent met een zogenaamde beperkte leenruimte. Vraag je adviseur naar de details.

Met een inkomen tot € 60.000 kun je renteloos lenenNationaal Warmtefonds

Via een extra hypotheek

Misschien wil je meer lenen dan kán via het Warmtefonds, of verdien je teveel voor de renteloze variant. Of wil je energiemaatregelen meenemen bij een meer uitgebreide verbouwing. Dan kan een extra hypotheek uitkomst bieden. Mogelijk is de rente zelfs nog wat lager. En kies je voor een langere aflostermijn dan zijn de maandlasten lager — hoewel je totaal wel meer betaalt. Er is een omslagpunt waarbij geld lenen via een hypotheek voordeliger is dan via een (groene) lening. Ook dat rekent je adviseur je graag voor.

Hogere inschrijving

Kent je huidige hypotheek een ‘hogere inschrijving’ dan hoef je misschien niet naar de notaris. Bekijk je leningsovereenkomst of vraag het je adviseur.

Labelstappen

Wie nu een huis koopt, zal rekening houden met het energielabel van de beoogde woning, ook in verband met de financiering ervan. Voor energiebesparende maatregelen kun je al vanaf label A+++ 10.000 euro extra lenen, tot maximaal 20.000 vanaf label E. Andersom kunnen kopers voor huizen met een gunstig label een hogere hypotheek krijgen — van 5.000 euro vanaf label C tot maximaal 50.000 euro voor een superzuinige woning. Met de huidige schaarste vertaalt zich dat in een hogere vraag- en biedprijs. Labelstappen nemen met je huidige woning levert je dus behalve meer comfort en lagere maandlasten op termijn ook een hogere verkoopwaarde op. Een extra overweging waard om nu van start te willen gaan?

Loop je warm voor de doelstellingen van de pilot? Ben je iemand of ken je iemand die baat heeft bij lagere energielasten, of spelen er andere financiële uitdagingen of wensen? Ook je eigen adviseur helpt je graag en onafhankelijk om de beste keuzes te maken.

Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd wat MDC financieel raadgever voor je kan doen? Neem dan contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je kunt gerust bellen, e-mailen of een bericht achterlaten.