Hypotheekrente op laagste punt van 2024, en nu?

De hypotheekrentes zijn de laatste weken over de hele linie licht gedaald. Gemiddeld is nu het laagste punt van dit jaar bereikt. Vooral de rentes voor 30, 20 en 10 jaar-vast daalden naar een minimum voor 2024. De laatste rentevaste periode wordt het meest gekozen en is nu gelijk aan het niveau van januari-februari, maar met een goede kans dat de percentages nog wat verder zakken. Alleen de rente voor 5 jaar vast heeft zijn dieptepunt nog niet bereikt.

Hoewel er recent een licht neergaande trend is, kenden de hypotheekrentes in 2024 over het algemeen weinig beweging. Mogelijk komt daar de laatste maanden van het jaar nog verandering in, maar daarover is geen zekerheid. De verwachting is wel dat de trend eerder licht dalend dan stijgend zal zijn. Meer nog dan de rentebesluiten van centrale banken, zoals de Amerikaanse Fed en de Europese Centrale Bank (ECB), speelt de ontwikkeling van de inflatie hierbij een bepalende rol.

Invloed renteverlagingen Centrale banken

De president van de Amerikaanse centrale bank, Jerome Powell, kondigde onlangs aan dat de Fed in september de rente gaat verlagen. De vraag is alleen of dit met 0,25% of 0,5% zal zijn, en er worden verdere renteverlagingen verwacht in 2024 en 2025. Bij de ECB ligt de rente momenteel op 3,75%, nadat deze in juni met 0,25% werd verlaagd. Deze verlagingen zijn al deels verwerkt in de lange rentes op de financiële markten. Veel invloed zullen de besluiten van de Fed en de ECB dus niet meer hebben.

Daling biedt ook opties richting het einde van je rentevaste periode

Inflatie beteugeld?

Bij hun rentebesluiten laten centrale banken zich ook leiden door de ontwikkeling van de inflatie. Stijgt die boven een wenselijk niveau, dan verhogen zij (soms) hun rentes. Valt de inflatie de komende periode evenwel lager uit dan gedacht, dan is dat goed nieuws voor beleggers. De Fed en/of ECB kunnen dan besluiten tot een snellere verlaging van de rentes. En dat werkt weer door in lagere tarieven die geldverstrekkers berekenen voor nieuwe hypotheken — of volgende rentevaste perioden.

Bij een inventarisatie door de ECB per eind augustus bleven de gemiddelde inflatieverwachtingen van de lidstaten voor de komende 12 maanden voor de derde maand op rij onveranderd op 2,8%. Dit nadat ze in mei waren gedaald tot hun laagste niveau sinds september 2021. In de Verenigde Staten is het sentiment momenteel iets ongunstiger.

Concurrentie op de hypotheekmarkt

De hypotheekrentes die geldverstrekkers aan woningkopers berekenen, volgen de bewegingen op de financiële markten vaak met enige vertraging. Wel is de concurrentie tussen de aanbieders toegenomen, vanwege een beperkt woningaanbod. Dat maakt dat hun bruto marges lager zijn dan de afgelopen twee jaar. In hun strijd om de woningkoper lijken geldverstrekkers nu weer sneller te reageren op de marktontwikkelingen en zien we dus bijna wekelijks lichte renteverlagingen.

Wat koop je ervoor?

Voor woningzoekenden is dit een interessante tijd om de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt te volgen. Historisch gezien zijn de rentes laag en ze kunnen mogelijk nog verder dalen. Ook voor wie zijn woning wil verkopen is de renteontwikkeling van belang. In een aanbiedersmarkt zorgen lagere tarieven ervoor dat er meer geleend kan worden. En daarmee kunnen biedingen dus mogelijk hoger uitpakken.

Laat het je even voorrekenen

Is het al even geleden dat je een maximale hypotheekberekening liet maken, en ben je serieus op zoek naar een (volgende) koopwoning? Dan is een update een goed idee. En loopt je rentevaste periode binnenkort af, dan kan overstappen naar een andere aanbieder je op de lange termijn mogelijk een flink bedrag besparen.

Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd wat MDC financieel raadgever voor je kan doen? Neem dan contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je kunt gerust bellen, e-mailen of een bericht achterlaten.