NHG-grens stijgt: meer mogelijk voor een veilige hypotheek
Er komen met ingang van volgend jaar dus meer mensen in aanmerking voor een NHG-hypotheek. Dit kan vooral gunstig zijn als je in een financieel kwetsbare situatie zit, bijvoorbeeld als je starter bent, zelfstandig werkt, of een flexibel inkomen hebt. De NHG biedt niet alleen een veiligere financiële positie maar vaak ook direct een lagere rente. Het vangnet van de waarborg strekt zich bovendien uit tot meer dan het afbetalen van een eventuele restschuld in een situatie dat je de hypotheek niet meer kunt betalen.
NHG extra voordelig
De NHG is een garantie van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen die consumenten beschermt bij financiële risico’s rond hun hypotheek. Dit beperkt het risico dat geldverstrekkers lopen wanneer er iets mis gaat tijdens de looptijd. Daarom rekenen ze je veelal geen ‘opslag’ op de basisrente waarmee wordt geadverteerd. Bij een hypotheek zonder NHG gebeurt dat meestal wel. Dat scheelt dus direct in je maandlasten. Laat je adviseur je voorrekenen hoeveel.
Op de nieuwe NHG-grens van 450.000 euro scheelt de lagere provisie je zo maar €900,-Volgens de NHG-richtlijnen 2025
Het afsluiten van een hypotheek met NHG kost je eenmalig een zogenaamde borgtochtprovisie. Deze gaat komend jaar omlaag van 0,6% naar 0,4% van het hypotheekbedrag. Voor een woning van 450.000 euro scheelt dit 900 euro. In plaats van 2.700 euro betaal je straks nog maar 1.800 euro. Dat lijkt veel, maar je verdient het in een veelvoud terug.
Extra leenruimte voor verduurzaming
Bij de aankoop van een bestaande woning is het realiseren van energiebesparende maatregelen steeds meer van belang. In veel gevallen kun je voor het verbeteren van het energielabel extra lenen. NHG gaat daarin mee. Voor een investering in betere isolatie / ventilatie, zonnepanelen of een warmtepomp schuift de NHG-grens komend jaar op naar 477.000 euro. Deze extra ruimte maakt het voor veel mensen mogelijk om de energiekosten te verlagen en hun huis toekomstbestendig te maken.
Woningbehoud, áls er iets gebeurt
Wat gebeurt er als je onverwacht je baan verliest, arbeidsongeschikt raakt of te maken krijgt met een scheiding? Bij zulke ingrijpende wijzigingen, ook wel ‘life events’, biedt NHG ook ondersteuning. Ze doen dit in het kader van ‘woningbehoud’. Dat helpt je adviseur bij het bepleiten van een oplossing bij de geldverstrekker. Dat kan in de vorm van een tijdelijke betalingsregeling, maar ook door te zoeken naar passende oplossing om je hypotheek op de lange termijn betaalbaar te houden — bijvoorbeeld door deze deels aflossingsvrij te maken, of over een langere termijn af te lossen. Niet is zeker, maar zeker in deze tijd kan woningbehoud voor mensen een belangrijk verschil maken.
Situatie zonder NHG
Hoeveel je extra aan rente betaalt zonder een hypotheek met NHG, hangt af van de verhouding marktwaarde / geleend bedrag. Dit varieert bovendien per aanbieder. Naarmate je aflost daalt het risico dat de lening niet kan worden terugbetaald en komt je lening in een lagere risicoklasse, met een lagere rente. Alleen voeren niet bij alle aanbieders dat direct door als dat zover is. Sommigen wachten hiermee tot de volgende rentevaste periode. Bespreek dat soort zaken met je hypotheekadviseur als je een lening zonder NHG wilt afsluiten of als de woningwaarde boven de NHG-grens ligt.
In principe kun je ook in aanmerking komen voor een lagere rente op je bestaande hypotheek wanneer je woning in waarde is gestegen. Alleen voert geen enkele geldverstrekker dat zo maar door. Je adviseur kan dat wel voor je aankaarten. Soms volstaat de waarde volgens je WOZ-beschikking, in andere gevallen is een taxatie nodig.
Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd wat MDC financieel raadgever voor je kan doen? Neem dan contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je kunt gerust bellen, e-mailen of een bericht achterlaten.