Nog nooit gecheckt of oversluiten gunstig is? Zonde, want dat kan je tot duizenden euro’s opleveren. Een lagere rente betekent lagere maandlasten. En veel lager dan nu wordt die niet, volgens experts. Betaal je meer dan 2 of zelfs 3%? Check dan nu wat jij kunt besparen.

Ook een hypotheek van vóór 2016?

In een recent onderzoek door Independer had de meerderheid van de ondervraagden een hypotheek van vóór 2016. De hypotheekrente was toen beduidend hoger dan nu. Ruim tweederde van de huiseigenaren bleek op dit moment 2% of meer voor zijn lening te betalen. Bijna drie op de tien zelfs meer dan 3%. Ondertussen regent het sinds vorig jaar zomer renteverlagingen. Elke twee weken was er wel een nieuw laagterecord. Daarom kan het oversluiten van je huidige hypotheek(en) je soms flink wat geld besparen.

Fikse groei aantal oversluiters

Die lage rentes blijven niet zonder gevolg: volgens Hypotheek Data Nederland (HDN) springt de ‘oversluiter’ hier massaal op in. Zij waren in februari goed voor 29% van de alle hypotheekaanvragen. In de meeste gevallen kiest men daarbij voor een lange rentevaste periode van 20 jaar. Dat is niet verbazingwekkend: in februari 2020 lag de gemiddelde rente bij aangevraagde hypotheken op 1,7% en dat gemiddelde zakte de afgelopen maand zelfs nog verder naar 1,5%.

In de meeste gevallen kiest de oversluiter voor een lange rentevaste periode van 20 jaar

Rem op verdere rentedaling, dus nu actie?

We zien wel dat er juist nu minder rentedalingen voorkomen. Niet alleen bij ‘20 jaar vast’ lijkt er een bodem bereikt. Ook bij de hypotheekrentes van 5, 10 en 30 jaar vast zien we minder rentedalingen. Een goed moment dus om na te gaan hoe oversluiten voor jou uitpakt?

Over welke voordelen hebben we het?

  • Een lagere rente betekent lagere maandlasten
  • Geen eigen geld nodig – de oversluitkosten kun je meefinancieren*
  • Een extra lening – bijvoorbeeld voor verbouwen of verduurzamen
  • Zekerheid voor de lange termijn – en zeker weten dat je niet teveel betaalt

Waar houden we rekening mee?

  • Met jouw inkomen, huidige rente en rentevaste periode
  • Wel of geen verhuisplannen
  • Advies-, notaris- en taxatiekosten** plus de boeterente bij je huidige hypotheekbank

* Bij zuivere herfinanciering kun je soms ruim boven de woningwaarde lenen
** Soms volstaat de WOZ-waarde als 100% marktwaarde – taxatie is dan niet nodig

Wat kun je doen?

Hoewel velen hun hypotheek al oversloten, is dat niet voor iedereen gunstig. We geven je niet graag valse hoop, maar wel graag duidelijkheid. Hoe dat werkt, leggen we graag uit.

Wil je weten of oversluiten voor jou gunstig is? Stuur ons een berichtje en vermeld in het onderwerp ‘Kan ik mijn hypotheek oversluiten?’