Warmtepomp en subsidie
Volgend jaar minder subsidie voor meest gebruikelijke warmtepompen
Vanaf 1 januari 2025 wordt de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE) voor (hybride) warmtepompen verlaagd. Dat scheelt je tot 700 euro. Wie overweegt zijn woning hiermee te verduurzamen stelt de aanschaf van een warmtepomp dus beter niet te lang uit.
Naar verwachting worden er dit jaar ruim 100.000 warmtepompen aangeschaft en dat is een stuk minder dan in het recordjaar 2023 toen het er 154.000 waren. Dit stelt onderzoeksbureau Dutch New Energy Research (DNER) in het nieuwste Nationaal Warmtepomp Trendrapport. De reden? De sterk gedaalde gasprijzen en een wijziging in het beleid van de overheid.
Niet meer verplicht
Een stevig herstel van de vraag naar warmtepompen zit er volgens DNER de komende jaren ook niet in. Dat komt doordat het kabinet-Schoof vanaf 2026 de verplichting schrapt om bij vervanging van de cv-ketel een hybride warmtepomp te nemen. En nu wordt dus ook de subsidie op warmtepompen vanaf 1 januari 2025 aanzienlijk beperkt. Wat dit betekent voor de haalbaarheid van de milieudoelstellingen blijft de vraag.
Wat verandert er?
De overheid gaat de ISDE-subsidie verlagen voor warmtepompen met een vermogen t/m 12 kW. Deze worden voornamelijk gebruikt in eengezinswoningen. Voor warmtepompen met een hoger vermogen gaat de subsidie juist omhoog. Zo willen de beleidsmakers de subsidieregeling beter afstemmen op de dalende kosten van warmtepompen. Het streven is om ongeveer 30% van de kosten te subsidiëren. Per saldo wordt er wel bezuinigd: de ISDE-pot daalt van 600 miljoen nu naar 555 miljoen in 2025.
Types en tarieven warmtepompen
De investering in een warmtepomp varieert met het type en de installatie. Momenteel liggen de prijzen voor een hybride warmtepomp, die samenwerkt met je bestaande cv-ketel, tussen de 5.000 en 7.000 euro, inclusief installatie. Je bespaart er ca. 60 procent gas mee
ten opzichte van een HR-ketel.
Een lucht-water warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Met deze all-electric verwarming maak je je huis klaar voor gasloos wonen. Inclusief installatie kost dat je zo’n 8.000 tot 12.000 euro. Grondgebonden warmtepompen doen dat ook, maar zijn kostbaarder. Zij halen hun energie tot 300 m diep uit de aarde. Houd rekening met een investering van 15.000 tot 30.000 euro, afhankelijk van de specifieke situatie en installatiekosten.
Wie wacht juist op de hogere subsidie?
De verhoogde subsidie op warmtepompen met een vermogen boven 12 kW is vooral voordelig als je een groot huis hebt, zoals een vrijstaande woning, of een pand met een hoge warmtevraag, bijvoorbeeld een oudere woning met beperkte isolatie. Ook bedrijven, scholen en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) profiteren van deze regeling. Voor grotere gebouwen helpt een krachtigere warmtepomp om efficiënter te verwarmen, en dankzij de hogere subsidie wordt die investering komend jaar een stuk aantrekkelijker.
Ook meer subsidie voor isoleren
Naast de aanpassingen voor warmtepompen zijn er ook wijzigingen voor andere duurzame maatregelen. Zo gaat de subsidie voor spouwmuur-, gevel- en dakisolatie in 2025 met € 2,50 per m² omhoog. Dat dient als compensatie voor de extra kosten die natuurvriendelijk isoleren met zich meebrengen.
Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd wat MDC financieel raadgever voor je kan doen? Neem dan contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je kunt gerust bellen, e-mailen of een bericht achterlaten.