Toename benodigd startkapitaal vergroot de woonkloof

In het derde kwartaal van 2024 nam het aantal hypotheekaanvragen flink toe, zo blijkt uit cijfers van het Hypotheken Data Netwerk (HDN). Het totaal aantal aanvragen steeg met 23% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, met maar liefst 116.052 aanvragen. Het grootste deel hiervan, 74.820 aanvragen, was bedoeld voor de aankoop van een woning, een stijging van 20%.

Starters blijven actief op de woningmarkt, maar vooral in het betaalbare segment moeten zij steeds meer eigen geld inbrengen om een woning te kunnen kopen. HDN geeft aan dat starters gemiddeld 42.000 euro aan eigen middelen nodig hebben, afkomstig uit spaargeld of hulp van familie en vrienden. Dit komt door de stijgende huizenprijzen en de grotere kloof tussen de benodigde financiering en wat er — ondanks de dalende rente — geleend kan worden.

Woonkloof groeit verder

Het verschil tussen huishoudens die al een woning hebben en degenen die voor het eerst willen kopen, wordt steeds groter. Met de verkoop van een eigen woning komt meestal overwaarde vrij die kan worden ingebracht bij het verwerven van een volgende.

Oversluitingen zaten het afgelopen kwartaal weer in de liftHDN kwartaalrapport 3 – 2024

Ook onder starters zelf groeit de kloof, met name tussen hogere en lagere inkomens. HDN noteerde een groei van 40% in hypotheekaanvragen in het hogere prijssegment. Daarbinnen sluit men gemiddeld een lening van 458.600 euro af. Daarbij brengt men vaak nog tot 50.000 euro aan eigen inleg mee. Voor veel andere starters is dit onhaalbaar, wat de woonkloof verder vergroot.

Regionale verschillen

De groei in het aantal aanvragen om een woning te kopen variëren behoorlijk per regio. De sterkste groei was er in Limburg (+24%), gevolgd door Friesland (+23%). Het gaat daarbij wel om kleinere volumes dan in de Randstad. Zeeland liet dit kwartaal een bescheiden groei zien in vergelijking met de flinke plus vóór de zomer.

In Utrecht zijn de huizen nog steeds het duurst, gemiddeld bijna 580.000 euro (+13,7%). Het aantal aanvragen groeide daar met slechts 6,5% waarbij er gemiddeld 50.000 euro eigen geld werd ingebracht. Dit is ook de enige provincie waar het aantal aanvragen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) daalde — in 2024 mogelijk voor woningen tot 435.000 euro.

Verbouwen in trek

Mensen sluiten een hypotheek niet alleen af voor de aanschaf van een woning. Je kunt ook via een (aanvullende) hypotheek lenen voor een verbouwing. Het derde kwartaal noteerde bijna 30% meer aanvragen voor zulke leningen. Daarbij steeg het gemiddelde bedrag behoorlijk, met 12,5% naar bijna 64.000 euro.

Steeds vaker kiezen huiseigenaren ook weer voor het oversluiten van hun hypotheek, wanneer een andere aanbieder aantrekkelijker is qua rente of voorwaarden. Het afgelopen kwartaal gebeurde dat 20% meer dan in kwartaal drie van 2023. Bij die 7.000 aanvragen betrof de restschuld van de hypotheek gemiddeld bijna tweeënhalve ton (+6,8% hoger dan vorig jaar). In Nederland is de keuze reuze, want de hypotheekmarkt kent meer dan 40 aanbieders. Goed dus als je je daarbij laat begeleiden door een onafhankelijk adviseur.

Meer details?

Benieuwd naar de hypotheekmarkt en de ontwikkelingen binnen diverse doelgroepen? Naast algemene trends kun je met filters bovenaan inzoomen op details in het HDN kwartaaloverzicht

.

Ben je naar aanleiding van dit artikel benieuwd wat MDC financieel raadgever voor je kan doen? Neem dan contact op voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Je kunt gerust bellen, e-mailen of een bericht achterlaten.