Wie rond zijn pensioen zijn huis al (deels) ‘vrij’ heeft, beschikt vaak over een aardig vermogen. Je hebt netjes afgelost en de waarde van je woning is groter dan de hypotheekschuld. Alleen zit wat je bij elkaar hebt gespaard vast in de stenen. Er zijn manieren waarop je daar toch van kunt profiteren. Zonder hogere maandlasten of verplichte verhuizing.
Prettige aanvulling op het (pre)pensioen
“Ouderdom komt met gebreken”, volgens een Nederlands gezegde. Uiteindelijk is dat misschien wel zo. Toch zie je dat steeds meer senioren juist volop actief blijven of worden na hun pensionering. Of zouden willen worden. Want leuke dingen doen kost geld. Omgaan met gebreken kost trouwens ook het nodige. Daarom is het goed dat je tegenwoordig een flink deel van je vermogen aan je woning kunt onttrekken. Voor welke doelen doen mensen dat?
- Extra bestedingsruimte – maandelijks wat meer geld tot of na de pensionering
- Reizen – lekker luxe ‘cruisen’ of er met een eigen camper op uit
- Een tweede woning – in de natuur of in de stad, of om een kind te helpen
- Een schenking – waarmee je de (klein)kinderen fiscaal voordelig helpt
- Aanpassen van je eigen woning – zodat je er langer kunt blijven wonen
- Inkopen van zorg – een helpende hand als je daar behoefte aan hebt
Een bedrag in één keer of maandelijks wat extra’s?
Uit de opsomming blijkt al dat niet iedereen direct een groot bedrag nodig heeft. Soms is een maandelijkse of jaarlijkse uitkering voordeliger. Leen je geld – met je woning als onderpand – dan wordt daarover rente berekend. Hoe lager de utstaande lening, hoe minder rentekosten. Niet alles in één keer uitgekeerd krijgen kost dus minder. Veelal hoef je die rente overigens niet direct te betalen. Die ‘plust dan op’ bij het bedrag dat je hebt geleend. Zo blijven je maandlasten gelijk. Wel loopt de schuld dan natuurlijk steeds wat verder op. Wat voor jou voordelig is, rekent je adviseur je graag voor.
Vier vormen van verzilveren
Behalve via een hypotheek zijn er ook andere manieren waarop je de overwaarde op je woning (gedeeltelijk) kunt aanspreken. Hieronder vind je die. In alle gevallen gaat het erom dat je in je huidige huis wilt blijven wonen. Want als je verhuist en bijvoorbeeld gaat huren, komt het bedrag natuurlijk ook vrij. Alleen moet je daarvan dan maandelijks huur betalen en wordt die jaarlijks hoger. Het is dan ook verstandig als je die uitgaven en kosten eens door een expert tegen elkaar laat afzetten. Niet verhuizen en wél vermogen verzilveren kan…
- Via een hypotheek – Je leent (meestal) bij een bank geld via een hypotheek met je woning als onderpand. Daarbij kun je kiezen voor een bedrag in één keer, een maandelijkse uitkering, of een combinatie.
- Via de gemeente – Zij helpen je met het aanvragen van een Blijverslening of de Verzilverlening bij de SVn. Niet alle gemeenten bieden deze mogelijkheid en je krijgt de lening alleen als je hiermee je woning ‘levensloopbestendig’ maakt.
- Door verkopen en terughuren – Hierbij verkoop je de woning aan een organisatie van wie je hem weer terug huurt. De huur is daarbij wat gebruikelijk is voor dit soort woningen. Het onderhoud is voortaan voor rekening van de verhuurder.
- Door de grond te verkopen – Je kunt ook alleen de grond onder de woning verkopen, waarna je deze ‘terug huurt’ via een erfpachtovereenkomst. Het huis (en onderhoud) blijft van jou.
Verkopen aan je kind(eren) en terughuren
Een variant op optie 3 is dat je je huis verkoopt aan je kind(eren) en van hen terughuurt. Dat mes snijdt aan twee kanten: als ouder(s) speel je zo een flink bedrag vrij en je kind(eren) bespaar je zo flink wat successierechten (erfbelasting). Voor (stief/pleeg)kinderen geldt een vrijstelling van € 20.946, waarna ze 10% belasting betalen over de volgende €126.723 en 20% over het bedrag daarboven. Let op: er gelden wel voorwaarden als je van zo’n regeling gebruikt wilt maken. Zo dient je een verkoopprijs overeen te komen van minimaal de WOZ-waarde. En ook moet je een redelijke huur gaan betalen. Als regel hanteert de belastingdienst daarvoor een minimum van 6% van de WOZ-waarde, per jaar. Dus een half procent per maand. Voldoe je niet aan deze voorwaarden dan klopt men alsnog aan voor erfbelasting.
Of een van deze verzilver opties bij je past en welke het beste? Laat je hierover goed informeren. Als onafhankelijk adviseur zetten we de voordelen en aandachtspunten helder voor je op een rij.