Starters houd moed! Laat je vooral niet uit het veld slaan door de explosieve prijsstijgingen en het slinkende aanbod koopwoningen. Door de lage rente is het voorlopig vaak nog goed te doen om een woning te kopen.
Dit blijkt ook uit de marktindicator van Vereniging Eigen Huis die met 113 punten in juni op hetzelfde hoge niveau stond als in mei. Dit is 62 punten hoger dan op het dieptepunt van de crisis in december 2012. De hoge vraagprijzen jagen kopers vooralsnog niet weg. Wel is het aantal personen dat dit een goed moment vindt om te kopen licht gezakt.
Vertrouwen dat prijzen zullen stijgen
Toch geven de stijgende prijzen potentiële kopers juist ook het vertrouwen dat een eigen huis een goede investering is. Meer dan tachtig procent van de potentiële kopers verwacht dat de huizenprijzen de komende 12 maanden verder zullen stijgen.
Nederlanders kopen liever
Nederlanders kopen sinds jaar en dag liever een woning dan dat ze huren. Tijdens de crisis steeg de populariteit van huren, maar onder normale omstandigheden schommelt het percentage dat wil kopen tussen de vijftig en zestig procent. Kopen is echter niet voor iedereen weggelegd. Wil je wel kopen, maar kun je te weinig hypotheek krijgen? Dan willen we drie mogelijkheden voor je benoemen die het misschien wel mogelijk maken om te kopen.
Optie #1 Schenking ouders of grootouders
Sommige jonge kopers kunnen het gat in de financiering dichten met een schenking van hun (groot)ouders. Naast de gebruikelijke jaarlijkse schenkingsvrijstelling is er ook een eenmalige verhoogde vrijstelling van 100.000 euro voor een woning. Deze vrijstelling geldt niet alleen voor schenkingen die je van je ouders krijgt, maar ook voor schenkingen die je van anderen, zoals grootouders of ooms en tantes krijgt. Aan het belastingvrij ontvangen van deze schenking is een aantal voorwaarden verbonden. Let hier goed op.
Optie #2 Lening van ouders of grootouders
Het zal je als ouder maar gebeuren: je kind wil graag een woning kopen, maar krijgt de financiering niet rond. En op je spaarrekening staat een leuk bedrag stof te vangen zonder dat je daar een fatsoenlijke rente voor krijgt. Met dit spaarsaldo kun je je zoon of dochter aan een woning helpen. Je kunt hem of haar de hypotheek verstrekken en je zoon of dochter betaalt jou hypotheekrente. Deze rente is als betaalde hypotheekrente gewoon aftrekbaar.
Het is ook mogelijk om een deel van de hypotheek te verstrekken. Let wel op dat hierdoor in totaal niet meer geleend kan worden bij de bank dan hij of zij maximaal op inkomen kan lenen.
Tip: Het is zelfs mogelijk om (een deel van) de hypotheekrente jaarlijks weer terug te schenken binnen de algemene vrijstelling voor ouders en kinderen. Zo help je ook om de maandlasten betaalbaar te houden.
Let op: win goed advies in wanneer je je kind door middel van een schenking of lening wil helpen bij het kopen van een woning. Juist dan is het belangrijk dat er niet alleen naar de financiën van je kind wordt gekeken, maar ook naar je eigen financiën. Is de ruimte er echt en wat is dan de beste optie? We denken graag mee. Vaak is het ook verstandig om advies in te winnen bij de notaris.
Optie #3 Starterslening
Niet iedereen heeft familie die kan helpen met een schenking of lening. Maar ook dan zijn er soms mogelijkheden. Met een starterslening overbrug je het verschil tussen de prijs van je eerste huis en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen. De eerste drie jaar heb je voor de Starterslening geen maandlasten. Niet iedere gemeente heeft een Starterslening. Kijk daarom op de site van het SVn of de gemeente waarin je het huis koopt meedoet. Wil je meer weten wanneer je in aanmerking komt voor een Starterslening, dan kun je hier meer lezen.
Hypotheek is maatwerk
Droom jij van het kopen van je eerste huis en wil je graag weten wat voor jou de beste manier is om te kopen? Kom dan gerust langs voor een afspraak. Hypotheken is ons vak en meedenken doen we graag. Wil je je (groot)ouders meenemen? Dat is geen probleem, ook zij zijn van harte welkom.