De belastingaangifte is waarschijnlijk voor niemand een hobby. Behalve dan misschien voor belastingadviseurs en accountants. Maar het is bijna 1 maart en dus moet je binnenkort aangifte doen over 2018. Lees hier in drie minuten wat belangrijk is om te weten.

Ben je iemand die de aangifte voor zich uitschuift of het liever maar gelijk doet om er vanaf te zijn? We praten je hier in ieder geval in een notendop even bij zodat je weet wat actueel is. En zie je het echt niet zitten? Dan kun je de aangifte ook altijd nog uitbesteden aan iemand die er wel plezier in heeft 🙂

Aangifte voor 1 april is het beste
Aangifte over 2018 doen kan vanaf 1 maart. Doe je de aangifte voor 1 april, dan krijg je voor 1 juli bericht. Doe je je aangifte na 1 april dan kan de Belastingdienst dit niet garanderen. Een snelle aangifte levert dus twee dingen op: je kunt het van je to-do-lijstje schrappen én je krijgt snel je geld terug of bericht wat je dient bij te betalen, afhankelijk van jouw situatie.

Snel klaar met je aangifte
De aangifte valt achteraf veel mensen mee. Dit komt onder andere doordat de meeste gegevens al zijn ingevuld. Het enige dat je hoeft te doen is deze gegevens vergelijken met de gegevens op je eigen papieren, zoals de jaaropgave of WOZ-beschikking. Als er iets ontbreekt of niet klopt dan kun je dat aanvullen of verbeteren. Staat alles goed ingevuld? Dan kun je snel verder.

De online aangifte bestaat uit vier stappen: voorbereiden, de aangifte openen, controleren en ondertekenen.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Het oude gezegde klopt ook bij je aangifte. Wanneer je alle benodigde papieren naast je laptop klaar hebt liggen ben je eigenlijk zo klaar.

Te verzamelen papieren:
– BSN, rekeningnummer en je DigiD
– Jaaropgaven van 2018 (anders je salarisstroken) en indien van toepassing alimentatie
– Jaaroverzichten van bankrekeningen en beleggingen in 2018
– WOZ-waarde van je huis en de jaaropgaaf van de hypotheek
– betalingsbewijzen van aftrekposten (denk aan giften, onvergoede zorgkosten en betaalde partneralimentatie)

Tip 1: het is handig om de aangifte van vorig jaar er ook even bij te pakken, zeker als er in het afgelopen jaar niet veel veranderd is.

Tip 2: kun je niet alles vinden? Veel organisaties sturen hun post digitaal. Zo kun je je voorlopige aanslag 2018 vinden in de berichtenbox van de overheid.

Aangiftechecklist
Het is fijn dat de meeste gegevens tegenwoordig al vooringevuld zijn. De belastingdienst weet alleen niet alles. Ze weten bijvoorbeeld niet of je aftrekposten hebt. Kijk daarom zeker even na of je geen aftrekposten vergeet. Misschien krijg je namelijk wel geld terug.

Aangiftechecklist 2018

Aangifte voor ondernemers
Ook voor ondernemers is er een aangiftechecklist gemaakt. Met deze 6 checks ben je helemaal klaar voor de aangifte.

Aangiftechecklist 2018 voor ondernemers

En hier kun je als ondernemer bekijken welke cijfers je nodig hebt: zakelijk deel van de aangifte.