De verkoop van nieuwbouwwoningen zit al weer een tijd in de lift. Soms is het zelfs eenvoudiger om nieuwbouw te kopen dan om er op de bestaande markt tussen te komen. Een volledig nieuw huis heeft ook zeker zijn voordelen. Het kopen van een nieuwbouwwoning brengt wel wat zaken met zich mee waar je goed op moet letten. We geven je graag de belangrijkste aandachtspunten zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
1) De kosten naast de koopsom
Het eerste om uit te zoeken als je een nieuwbouwwoning koopt, is wat de woning totaal gaat kosten. Je bent namelijk niet klaar met de koopsom. Het hangt van de aannemer af, maar meestal moet al het schilderwerk binnen, het afwerken van de wanden en van de vloeren nog gebeuren.
Andere grote uitgaven zijn de keuken, badkamer en het aanleggen van de tuin. Bij sommige projecten is er geen garage of schuur bij de woning. Dan moet deze ook nog gebouwd worden. En dan is er ook nog het optionele meerwerk zoals bijvoorbeeld een dakkapel of een uitbouw. Al met al kunnen de extra uitgaven best wel oplopen. Het is beter om dit van tevoren door te rekenen zodat je een goede afweging kunt maken.
“Je bent bij nieuwbouw niet klaar met alleen de koopsom. Het is daarom verstandig om in een vroeg stadium advies bij ons te vragen.”
Het is verstandig om in een vroeg stadium advies bij ons te vragen, zodat je zeker weet dat je overal aan denkt op financieel gebied. We kunnen ook voor je doorrekenen of een dergelijke hypotheek in je financiële plaatje past en wat je maandlast straks ongeveer wordt.
2) Betaling in termijnen
De betaling van een nieuwbouwwoning gaat anders dan bij een bestaande woning. Als eerste wordt de grond gekocht en daarna wordt de woning in fases opgeleverd. De betaling wordt daarom ook in fases gedaan.
Toch wordt de hypotheek ineens voor het gehele hypotheekbedrag afgesloten. Nadat de eerste betaling is gedaan (vaak de grond en de eerste termijn), wordt de rest van de hypotheek in een zogenaamd ‘bouwdepot’ gestort. Hieruit worden gedurende de bouw de overige rekeningen betaald.
“De betaling van de woning wordt in fases gedurende de bouw gedaan vanuit een bouwdepot.”
In het koopcontract staat een overzicht in welke fase van de bouw welk bedrag betaald moet worden. Aan het einde van de bouw zijn alle rekeningen aan de aannemer voldaan. Er zit dan (als alles goed uitgerekend is) nog genoeg geld in het depot voor de betaling van de keuken, stukadoor, badkamer en de tuinaanleg. Deze rekeningen kun je dan ook uit het depot betalen.
3) Ook belangrijk
Bij het afsluiten van een hypotheek krijg je te maken met de afsluitkosten voor advies en bemiddeling voor de hypotheek. Denk ook aan de kosten van de notaris en de Nationale Hypotheek Garantie als dat van toepassing is. Soms is het bij aankoop van een nieuwbouwwoning nodig om de geldigheid van de hypotheekofferte te verlengen. Ook hieraan zijn kosten verbonden.
Wat echter wel mooi meegenomen is: een nieuwbouwwoning wordt Vrij Op Naam gekocht. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt (de BTW zit in de aanneemsom inbegrepen). De inschrijfkosten bij het kadaster en de notariskosten voor eigendomsoverdracht hoef je ook niet te betalen.
“Een nieuwbouwwoning koop je Vrij Op Naam. Je betaalt dus geen overdrachtsbelasting.”
4) Vergeet de maandlasten tijdens de bouw niet
Zodra de hypotheek is afgesloten, moet er maandelijks hypotheekrente betaald worden. Dus ook al tijdens de bouwperiode. Je krijgt daarentegen ook rente over het bedrag wat in het bouwdepot zit, al is deze rente meestal iets lager dan de hypotheekrente. In het begin van de bouw zit er nog een flink bedrag in het depot en vallen de maandlasten vaak nog wel mee. De maandlasten lopen naarmate de bouw vordert steeds verder op.
“De maandlasten lopen naarmate de bouw vordert steeds verder op.”
Dit kan lastig zijn als je ook nog de huur of de hypotheek moet betalen voor het huis waarin je tijdens de bouw woont. Deze dubbele woonlasten kunnen behoorlijk oplopen. Hoe je deze dubbele lasten het beste kunt betalen moet goed bekeken worden. Soms is hiervoor een financiering nodig en anderen kunnen dit overbruggen met behulp van spaargeld. We kunnen dit precies voor je bekijken zodat je vooraf weet waar je aan toe bent. Op die manier kom je tijdens de bouw niet voor vervelende verrassingen te staan.
“Met ons advies kom je tijdens de bouw niet voor vervelende verrassingen te staan.”
5) Duurzaam bouwen? Meer leenmogelijkheden
De hypotheeknormen voor een nieuwbouwwoning zijn dezelfde als die bij het kopen van een bestaand huis. De maximale lening mag niet meer zijn dan de waarde van het huis. Bovendien moet de hypotheek annuïtair of lineair afgelost worden. Heb je een hypotheek van voor 2013? Dan mag deze onder voorwaarden aflossingsvrij voortgezet worden. Een uitzondering op de maximale lening wordt gemaakt voor huizen die duurzaam gebouwd worden.