Betaal je onnodig veel premie voor je levensverzekering? Er zijn namelijk zaken gewijzigd waardoor jouw polis misschien niet meer ‘van deze tijd’ is. Een update kan je dan een aardig bedrag besparen. Dat kan oplopen tot duizenden euro’s. Check meteen ook hoe je nabestaanden gunstiger af zijn.
Overlijdensrisicoverzekering niet meer altijd verplicht
Tot 1 januari 2018 was een overlijdensrisicoverzekering (ORV) verplicht bij het afsluiten van een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie). Sindsdien is die verplichting vervallen. Ook bij niet-NHG leningen eisen geldverstrekkers inmiddels minder vaak een levensverzekering. Bij sommigen is deze nog wel verplicht; anderen verlangen alleen een dekking voor dat deel van de lening dat hoger is dan een bepaald percentage van de woningwaarde. Bij nieuwe hypotheken nemen we dit natuurlijk mee in ons advies.
Heb je al een ORV die indertijd verplicht was, dan kun je die in veel gevallen tussentijds stopzetten. Je spaart daarmee dan over de rest van de looptijd de premie uit.
Let op gevolgen van stopzetten overlijdensrisicoverzekering
Of compleet stopzetten verstandig is, hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Hopelijk leef je nog lang en gelukkig, maar hoe blijven je nabestaanden financieel achter als je toch komt te overlijden? Bedenk ook, dat als je nu stopt en later alsnog een ORV wenst, de premie (flink) hoger kan zijn. Deze hangt samen met je leeftijd en met een eventuele ernstige medische aandoening die dan speelt.
Beëindig je verzekering dus niet zomaar, maar laat ons je hierin goed adviseren. Ook als je wilt besparen op je premie door te wisselen van ORV
Hoe kun je nog meer besparen?
- Oversluiten ORV | Een andere optie is je lopende ORV om te zetten in een nieuwe. Dat kan bij dezelfde verzekeraar, maar ook bij een andere. De afgelopen tien jaar zijn de premies soms wel met de helft gedaald. Afhankelijk van de rest van de looptijd kan je dat duizenden euro’s besparen. We gaan dat graag voor je na.
- Keuze voor een lagere dekking | Is een ORV niet verplicht, dan kun je kiezen voor een dekking die lager is dan de totale hypotheeklening. Of voor een dekking die geleidelijk afbouwt in relatie tot je resterende hypotheekschuld (als je hierop aflost). Ook dat scheelt weer premie.
- Vervallen opslag rokerstarief | Ben je gestopt met roken? Gefeliciteerd! Is jouw premie bij aanvang gebaseerd op het tarief van een roker en ben je inmiddels twee jaar of langer geleden gestopt? Via een getekende ‘gestopt-met-roken verklaring’ schrappen veel verzekeraars dan jouw opslag. Dat scheelt je gemiddeld 40% premie.
Hoe zorg je beter voor je nabestaanden?
- Niet verpanden van je ORV | Is je overlijdensrisicoverzekering ‘verpand’ aan de bank, dan zorgt deze bij uitkering automatisch voor het aflossen op je hypotheek. In de meeste gevallen is verpanding niet meer verplicht, of kun je deze opheffen. Je nabestaanden kunnen dan naar eigen inzicht besluiten waaraan ze de uitkering besteden. Zijn de hypotheeklasten laag, dan is aflossen misschien niet nodig. De uitkering kan dan worden gebruikt voor de overbrugging tot het pensioen of voor de studie van de kinderen. Willen nabestaanden toch aflossen, dan mag dat meestal ook (boetevrij) zónder verpanding.
Vaak is verpanding niet meer verplicht, of kun je deze opheffen. Je nabestaanden kunnen dan naar eigen inzicht besluiten waaraan ze de uitkering besteden
Los van de ORV doe je er goed aan ook even te controleren hoe het zit met het nabestaandenpensioen. Woon je samen – met of zonder samenlevingscontract – en kent jouw pensioenregeling een nabestaandenpensioen? Check dan goed of je jouw partner hebt aangemeld bij de pensioenverzekeraar. Veel pensioenverzekeraars willen dat je met een notarieel samenlevingscontract aantoont dat je een samenleving hebt met je partner. Ben je getrouwd of geregistreerd partner, dan hebben je nabestaanden automatisch recht op dit pensioen (als je zo’n pensioenregeling hebt, of had).
Je levensverzekering slimmer én voordeliger?
Kwam het er eerder niet van, of lees je nu pas over deze mogelijkheden? Neem gerust contact op als je wilt weten óf en hoe je beter af bent met een aanpassing van je ORV. We rekenen het haarfijn voor je uit en geven je een advies waar je altijd wijzer van wordt.