Verhuur je een woning als particulier? Met een ‘eigen woning’-hypotheek overtreed je de voorwaarden van je overeenkomst. Banken controleren dat nu strenger. Soms met grote gevolgen, zoals gedwongen verkoop. Of problemen bij een volgende hypotheekaanvraag. Gelukkig is er nu een oplossing: de verhuur-hypotheek.
Steeds meer particulieren kochten de laatste jaren een woning voor de verhuur. Of men besloot de woning die men achterliet langdurig te gaan verhuren. Met een reguliere hypotheek mag dat echter niet. Als je wordt gecontroleerd zijn de gevolgen al snel kostbaar en sowieso vervelend. Dat begint al met de opname in het zogenaamde lncidenten – en Externe Verwijzingsregister. Beter ben je die situatie dus vóór.
Bank ziet verhuur als fraude
We zien het de laatste tijd steeds vaker: huiseigenaren krijgen bericht van hun hypotheekverstrekker, die vaststelt dat de eigenaar een particuliere hypotheek heeft afgesloten ‘voor eigen bewoning’, maar de woning nooit heeft betrokken. Of dat men daar al een tijd niet meer woont. Als deze bovendien commercieel wordt verhuurd, kan de bank dit aanmerken als fraude. Je bent namelijk in overtreding van het huurbeding. Mogelijk krijg je tijdelijk het voordeel van de twijfel, maar sowieso moet je maatregelen nemen.
Beëindigen verhuursituatie door volledig aflossen hypotheek
Het opzeggen van de huur aan de huidige bewoners is dan veelal niet mogelijk of wenselijk. Je hebt daarmee een contract en het is een bron van inkomsten voor je. De verstrekker kan daarop eisen dat je binnen drie maanden de woning verkoopt of zorgt voor het volledig inlossen van de hypotheek. Doe je dat niet, dan kan men zelfs overgaan tot gedwongen verkoop. Dat wil je natuurlijk voorkomen – daarbij levert de woning mét huurders ook nog eens minder op dan zonder.
De ongeoorloofde verhuur situatie dient per omgaande beëindigd te worden. Wij geven u hiervoor een periode van 3 maanden.
— Zinsnede uit een brief van een grote bank aan zijn klant
Verhuur-hypotheek biedt uitkomst
Dreigt zo’n situatie voor jou? Of was je juist van plan te gaan ‘beleggen’ in eigen vastgoed voor de verhuur? Regel de zaken dan meteen goed. Er zijn nu nieuwe mogelijkheden en we lichten je daarvan graag de voordelen en voorwaarden nader toe.
Waar verhuur vroeger was voorbehouden aan corporaties of bedrijven, is het financieren van een woning voor de verhuur tegenwoordig ook mogelijk voor particulieren. Diverse geldverstrekkers bieden daarvoor een verhuur-hypotheek aan. Er valt dus wat te kiezen…
Bijzondere voorwaarden en voordelen
Welke verhuur-hypotheek het beste past of voor jou het voordeligst is, hangt af van je situatie en wensen. Omdat de risico’s anders liggen, gelden er bij verhuur-hypotheken in ieder geval enkele aanvullende voorwaarden:
- er geldt een opslagpercentage van ca. 1,5% boven de reguliere hypotheekrente; de rente is daarmee nog steeds heel laag
- je hebt eigen middelen nodig – hoeveel verschilt per geldverstrekker;
- je leent dan maximaal 70-80% van woningwaarde in verhuurde staat
- je kunt tot 50% aflossingsvrij lenen, wat de maandlasten drukt
Interessant is, dat dit soort hypotheken juist inspeelt op de situatie dat een beleggingspand wordt verhuurd:
- de huuropbrengsten tellen mee voor het maximum leenbedrag
- kamerverhuur aan bijvoorbeeld studenten is bij enkele verstrekkers mogelijk
Trek nu aan de bel of informeer vrijblijvend
Ben je nu in overtreding van de voorwaarden van je reguliere hypotheek dan raden we je dringend aan contact op te nemen. Wat namelijk ook dreigt, is dat je (als ‘fraudeur’) wordt opgenomen in het Incidenten en Externe Verwijzingsregister van je geldverstrekker – en is inzichtelijk voor andere financiële partijen.
We zijn onafhankelijk van bankinstellingen en adviseren je richting de voor jou meest voordelige oplossing. Overweeg je een investering en financiering van een beleggingspand voor de verhuur? Laat ons je daarin begeleiden zodat je hier met een gerust hart mee start.