Voor het eerst in jaren stijgt de AOW-leeftijd weer. In 2022 met drie maanden, waardoor je volgend jaar pas met pensioen kunt als je 66 jaar en 7 maanden bent. De AOW-uitkering zal zowel op 1 januari als op 1 juli iets stijgen. Hoeveel hoger die uitkering precies wordt, is pas medio december bekend. In januari en juli 2021 ging de AOW omhoog met zo’n € 8 netto per huishouden. Naar verwachting zal dat in 2022 ongeveer hetzelfde zijn.

Ontwikkeling AOW-leeftijd

De leeftijd waarop je voor het eerst een AOW-uitkering krijgt, stijgt na volgend jaar langzaam door. In 2023 naar 66 jaar en 10 maanden, in 2024 naar 67 jaar. Daarna is de gemiddelde levensverwachting de richtlijn: voor elk jaar dat die toeneemt, ga je 8 maanden later met pensioen.

Pensioenfondsen

Met ruim een derde van alle Nederlandse pensioenfondsen gaat het op dit moment goed. Zo goed, dat ze de minimale dekkingsgraad van 110% makkelijk halen. Dit betekent dat ze de uitkeringen in principe mogen verhogen. Mogen, niet moeten; uiteindelijk bepaalt een pensioenfonds dat zelf.

Verhoging?

Helaas voldoen het ABP en Zorg en Welzijn, de twee grootste pensioenfondsen van ons land, nog lang niet aan die norm. Datzelfde geldt voor de grote fondsen in de metaalindustrie. Daardoor is de kans nagenoeg nul dat de pensioenen van hun deelnemers omhoog gaan. Het gros van de gepensioneerden zal het in 2022 dus moeten doen met dezelfde pensioenuitkering als nu.

Nieuw stelsel

Analisten verwachten overigens dat dit over de brede linie zal gelden. In de aanloop naar de invoering van het nieuwe pensioenstelsel, dat in 2023 moet ingaan, houden alle fondsen waarschijnlijk de hand op de knip. Ook de fondsen die (ruim) boven de norm presteren.

Flexibeler

In het nieuwe pensioenstelsel gaan deelnemers hun eigen kapitaal opbouwen. Daarmee ‘kopen’ ze een uitkering op het moment dat ze met pensioen mogen. Die uitkering beweegt mee met de beleggingsresultaten. Gaat het goed, dan krijgen ze meer geld. Gaat het minder goed, dan kunnen ze worden gekort.

Zelf regelen

Als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt, kun je zelf het nodige regelen voor je pensioen. En als je een pensioengat hebt, kan dat fiscaal best aantrekkelijk zijn. Hier kun je berekenen of je een pensioengat hebt en hoeveel je per jaar fiscaalvriendelijk kunt sparen.

Ik help je graag

Wil je hier meer over weten of ben je op zoek je andere informatie over je pensioen? Bel of mail me dan gerust. Ik help je graag om ervoor te zorgen dat jij straks voldoende inkomen hebt om van je oude dag te genieten.