De coronacrisis zorgt voor onzekerheid bij sommige huizenkopers. Is het nu slim om te kopen – of juist niet? En hoe zit dat met bezichtigingen en de fysieke afstand die je moet houden? Weet je eenmaal hoe het zit met bezichtigingen in coronatijd dan realiseren veel potentiële kopers zich dat deze nieuwe situatie juist ook kansen biedt.

Eigenlijk heel interessante periode
Ook al staat de wereld op zijn kop door het coronavirus, het bezichtigingen van woningen gaat gewoon door. In eerste instantie hield iedereen even zijn adem in, maar uiteindelijk blijkt dat kopen en verkopen gewoon doorgaat.

Minder kapers op de kust
Als je afging op de berichten in de media dan zou je haast de woningmarkt niet meer op durven. Economen voorspelden een recessie en dat de huizenprijzen mogelijk zouden gaan dalen. Maar tot nu toe lijkt het anders uit te pakken. Veel makelaars durven zelfs te stellen dat het eigenlijk een heel interessante periode is voor de consument.

‘In Amsterdam was ik de enige kijker bij een appartement in het centrum’

Minder bezichtigingen maar veel serieuzer
Er wordt dus ‘gewoon’ bezichtigd, gekocht en verkocht. En dat alles volgens de richtlijnen van het RIVM. Mensen zijn wel voorzichtiger geworden. Waar eerst dertig mensen kwamen kijken, komen er nu misschien tien. Daar staat tegenover dat de mensen die nu komen kijken serieuzer zijn. Ze willen graag kopen en pakken de kans die de huidige situatie biedt.

Minder kijkers betekent namelijk ook minder andere kapers op de kust en dus meer kans om de woning te kopen. En minder kans dat de vraagprijs (ver) overboden wordt. Dat is voor zowel de makelaar als de mensen die de woning komen bekijken veel prettiger.

Denk aan de ontbindende voorwaarden
Het is altijd belangrijk om ontbindende voorwaarden op te nemen in de koopovereenkomst, maar nu zijn ze nog eens extra belangrijk. Het opvragen van de offerte en het aanleveren van de hypotheekstukken kunnen extra tijd kosten.

Een extra aanvullende voorwaarde die je tegenwoordig weer meer ziet, is die dat de koop pas doorgaat wanneer de eigen woning is verkocht. Zo loop je als koper niet het risico om met twee woningen te blijven zitten. Natuurlijk moet de verkopende partij er wel mee akkoord gaan dat zo’n voorwaarde wordt opgenomen. Neem deze daarom altijd op in de onderhandeling.