Per 1 oktober betaal je mogelijk €200,- meer voor een taxatierapport. Dat bedrag kun je je besparen, en nog veel meer. Via welke van de onderstaande 3 opties profiteer jij binnenkort van de hogere waarde van je woning? Ontdek het hieronder, of stem direct even met mij af.

Optie 1: Verlagen risico-opslag hypotheekrente

Bij het aangaan van een hypotheek berekent de bank vaak een risico-opslag op de rente. Dit is omdat je relatief veel leent ten opzichte van de waarde van je woning. Wijzigt die verhouding dan kan die opslag naar beneden, of geheel vervallen. Dat scheelt zomaar 0,25%. Bij een hypotheek van drie ton is dat €750,- per jaar. Zo verdien je de taxatie binnen een jaar terug, terwijl je besparing nog jaren oploopt.

Optie 2: Oversluiten of rente-middeling

Heb je een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie) dan is er meestal geen opslag. Toch betaal je elke maand een hoger percentage dan wanneer je nu je hypotheek zou afsluiten. En dat kán ook alsnog, via oversluiten. Je betaalt dan je huidige hypotheek af met een nieuwe. Zelfs mét NHG kan dat op dit moment al tegen 0,86% rente per jaar. Ook na verrekening van kosten kan dat je duizenden euro’s schelen.

 • Oversluitkosten in 2021 nog voor 43% aftrekbaar
  De oversluitkosten en boeterente zijn dit jaar nog voor 43% aftrekbaar in de hoogste schijf. Volgend jaar daalt dit naar 40%, vanaf 2023 is dat 37%. En wie weet vervalt de aftrek ooit nog helemaal.
 • Aflossingsvrij biedt nóg meer financiële ruimte
  Bij een nieuwe hypotheek kun je ervoor kiezen een deel niet af te lossen. Dat scheelt maandelijks tot honderden euro’s op je woonlasten en scheelt met deze rente maar weinig belastingvoordeel.
 • Extra budget voor verduurzamen woning
  Sluit je je hypotheek over, dan kun je tot 6% extra lenen voor energiebesparende maatregelen. Zelfs zonder concrete plannen kun je €9.000 extra apart zetten in een energiebespaarbudget.
 • Oversluiten geen optie? Dan is er nog rente-middeling
  Als oversluiten niet mogelijk is kunnen we alsnog in gesprek gaan met jouw geldverstrekker – voor diverse relaties wisten we via rente-middeling alsnog een gunstiger percentage af te spreken.

Optie 3: Geld onttrekken aan je woning

Wellicht is je hypotheek al grotendeels afgelost, misschien ook niet. Hoe dan ook biedt de sterk gestegen waarde van je woning je de kans een deel van jouw daarin opgebouwde vermogen te verzilveren. De extreem lage rente maakt dit bovendien heel betaalbaar. Je overwaarde verzilveren kan op diverse manieren. Informeer daar gerust eens naar, we leggen het je graag uit.

 • Wat wil je met dat extra geld doen?
  Jaarlijks een mooie reis maken, de woning aanpassen aan je wensen, wat eerder met pensioen, of daarna wat meer bestedingsruimte? Voor elke situatie is een passende oplossing. Ook voor als je een (klein)kind financieel een handje wilt helpen.

 

Bespaar nú €200,- taxatiekosten | Binnenkort gelden er strengere eisen voor het taxeren van een woning. Mogelijk al per 1 oktober. Naar verwachting stijgen de kosten daardoor met zo’n €200,-. Wees dus op tijd, dan betaal je nog het huidige tarief.

Banken willen de actuele waarde weten | Sinds kort is de desktoptaxatie in het nieuws. Die vindt op afstand plaats. Hoewel goedkoper is dit nog lang niet overal mogelijk. Ook is de vraag of daar eenzelfde hoge waarde uitrolt als via een expert die ter plekke komt. Heb je vragen over dit onderwerp of andere financiële kwesties? Aarzel niet en neem contact met me op.