Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie? Let dan goed op, want er gaat iets veranderen. Je hoeft straks namelijk niet langer persé een overlijdensrisicoverzekering te hebben. Is het dan verstandig om de verzekering gelijk op te zeggen? Soms wel, maar lang niet altijd. Lees hier meer.

Voor wie is dit interessant?
Deze informatie is interessant voor iedereen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft afgesloten samen met een overlijdensrisicoverzekering. Twijfel je of je die hebt? Je kunt dit nalezen in je offerte of even contact met ons opnemen.

“Deze informatie is interessant voor iedereen die een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft.”

Waar gaat dit over?
Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) was je altijd verplicht een bepaald deel van de hypotheek af te dekken met een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Sinds 1 januari 2018 hoefde dit al niet meer bij nieuwe NHG hypotheken, maar straks bij het ingaan van de nieuwe normen op 1 januari vervalt deze verplichting dus ook voor bestaande hypotheken met NHG. Je hoeft dan geen overlijdensrisicoverzekering meer te hebben.

“Je hoeft per 1 januari geen overlijdensrisicoverzekering meer te hebben.”

Wat is een overlijdensrisicoverzekering ook alweer?
Even een opfriscursus: een overlijdensrisicoverzekering is de verzekering die een groot bedrag ineens uitkeert na het overlijden van de verzekerde persoon. In combinatie met een hypotheek wordt deze verzekering meestal gebruikt om een deel van de hypotheek of de hele hypotheek af te lossen, zodat de maandlast beter betaalbaar is voor de nabestaanden of zelfs helemaal vervalt.

“Deze verzekering wordt meestal gebruikt om (een deel van) de hypotheek af te lossen.”

Je betaalt dus een maandelijkse premie en bij overlijden wordt het vooraf afgesproken bedrag uitgekeerd. Als de polis verpand is (= officieel gekoppeld aan de hypotheek) dan gaat het bedrag rechtstreeks naar de hypotheekverstrekker om de hypotheek te verlagen.

De verzekering maar beëindigen dan?
Nou, dat is een beetje kort door de bocht. De verzekering biedt namelijk ook een stuk bescherming voor je nabestaanden bij overlijden. Maar het veranderen van de voorwaarden biedt je wel de ruimte om te kijken wat jij wilt en je verzekering daar eventueel op aan te passen.

“Het veranderen van de voorwaarden biedt je de ruimte om te kijken wat jij wilt.”

Hoe hoog moet zo’n verzekering zijn?
De stelregel is zo’n beetje om te kijken wat je partner met zijn of haar inkomen aan maandlast kan betalen. Het meerdere is verstandig om af te dekken met een verzekering.

Maar heb je kleine kinderen en verdeel je nu de zorg dan is het misschien wel fijn dat je partner bij jouw overlijden wat minder kan gaan werken en zo meer flexibiliteit heeft.

Of misschien wil je partner zonder jou helemaal niet in dit huis blijven wonen en na overlijden kleiner gaan wonen. Ook dan is het fijn dat er maatwerk mogelijk is.

Heb je geen nabestaanden die van jouw inkomen afhankelijk zijn om de hypotheek te kunnen betalen? Dan is een overlijdensrisicoverzekering eigenlijk overbodig. Beëindigen kan dan een goede keuze zijn. Bespreek dit echter wel eerst altijd samen. Het laatste wat je wilt is een vervelende verrassing nalaten waar je partner achter komt na je overlijden.

“Het laatste wat je wilt is een vervelende verrassing nalaten waar je partner achter komt na je overlijden.”

Verpanding laten vervallen
Veel verzekeringen die verplicht in combinatie met een hypotheek worden afgesloten, worden verpand aan de hypotheekverstrekker. Dit betekent dat de uitkering uit de polis niet aan de nabestaanden wordt uitbetaald, maar aan de hypotheekverstrekker. Deze gebruikt het geld vervolgens om de hypotheek te verlagen.

“Omdat de overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht is, zou je de verpanding nu kunnen laten vervallen.”

Omdat de overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht is, zou je de verpanding nu kunnen laten vervallen. Het bedrag van de verzekering wordt dan rechtstreeks aan de nabestaanden uitgekeerd. Zij kunnen dan zelf besluiten of ze met het geld de hypotheek af willen lossen of niet. Mocht je dit graag willen, neem dan even contact met ons op voor de mogelijkheden. Omdat de verpanding notarieel is vastgelegd, moet het vervallen administratief juist worden geregeld.

Conclusie
Ondanks dat een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht is, is hij in veel situaties nog wel nuttig of zelfs nodig. Maar situaties veranderen ook in de loop van de tijd en daarom is dit misschien wel hét aangewezen moment om je verzekering eens tegen het licht te houden en aan te passen aan de huidige voorwaarden en jouw wensen.

“Ondanks dat een overlijdensrisicoverzekering niet meer verplicht is, is hij in veel situaties nog wel nuttig of zelfs nodig.”

Heb je een hypotheek met NHG en twijfel je wat te doen? We zijn je graag van dienst met een goed advies en het regelwerk wat erbij komt kijken.