We mogen weer weg. Tijd voor een doorlopende reisverzekering?

Met praktisch alle beperkingen van de baan krijgt Nederland weer zin in vakantie. Zoek jij al een zonbestemming of prik je spontaan een weekendje weg? Ga je vaker per jaar of wat langer dan biedt een doorlopende reisverzekering voordelen. Eenmaal goed geregeld, is je reisplezier steeds goed beschermd.

Lekker ontspannen, cultuur snuiven, een sportieve uitdaging. Vakanties zijn er in soorten en maten. En of je nu op reis gaat met je partner, gezin of vrienden, met het vliegtuig, of eigen vervoer… een goede verzekering geeft een gerust gevoel. Het scheelt je bovendien een hoop gedoe en geld als er onverhoopt wat misloopt. Zo’n verzekering wil je dus niet vergeten. In plaats van het elke keer opnieuw te regelen, kun je ook kiezen voor een doorlopende reis- en/of annulerings­verzekering. Wel zo makkelijk en al snel voordeliger.

Eenmaal poliskosten

Het lijkt zo makkelijk: bij het boeken van een vakantie direct de reis- en/of annulerings­verzekering aanvinken. Vraag is wel of de voorwaarden van de reisaanbieder net zo gunstig zijn als elders. Sowieso betaal je steeds opnieuw weer poliskosten. Bij een doorlopende reisverzekering betaal je die één keer. Boek je vaker per jaar een vakantie of weekendje weg, dan ben je daarmee vaak voordeliger uit. Zelfs voor één — wat langere — vakantie kan een doorlopende dekking al geld besparen. Laat je dat even voorrekenen. Voor volgende uitstapjes binnen dat jaar ben je dan alvast verzekerd.

Zelfs voor één — wat langere — vakantie kan een doorlopende dekking al geld besparen

Afstemmen op de reisplannen

Een doorlopende reisverzekering sluit je af voor de periode van een jaar. Daarna wordt hij verlengd, of kun je hem opzeggen. Ga bij het afsluiten ervan na welke dekking voor jou (of jouw gezin) verstandig is. Blijf je binnen Europa of is een werelddekking nodig? Hoe zit het met (extra) ziektekosten, vervangend vervoer en repatriëring? Zijn er bijzondere risico’s, zoals met skiën of duiken?

Check bestaande doorlopende polis
Loopt er bij jou nog een reisverzekering? Controleer dan of de dekking nog aansluit bij jouw reisplannen.

Uitkering bij annuleren?

Een reisverzekering keert uit bij schade en diefstal van je spullen, en kosten bij ziekte of erger tijdens je reis. De dekking volgt uit de polisvoorwaarden. Maar soms gebeurt er iets waardoor de reis helemaal niet door kan gaan. De afgelopen jaren gooiden de reisbeperkingen vanwege corona bijvoorbeeld roet in het eten.

Er kan echter ook iets in je persoonlijke omstandigheden plaatsvinden waardoor je niet of pas later kunt vertrekken. Of eerder terug moet keren. Een annuleringsverzekering biedt daartegen dan veelal dekking. Je krijgt dan (een deel van) de reiskosten terug. Ook hiervoor kun je je doorlopend verzekeren, eveneens met een minimum­periode van een jaar. Het beste sluit je zo’n doorlopende annuleringsverzekering natuurlijk af vóór je je komende reis boekt en aanbetaalt.

Geen uitkering vanwege corona
Sinds de coronacrisis kennen de reis- en annuleringsverzekeringen bij veel maatschappijen de nodige beperkingen. Annulering vanwege het coronavirus of een epidemie is niet meer gedekt, omdat het geen onvoorziene gebeurtenis meer is. Voor sommige delen van de wereld wordt reizen nog afgeraden. Ga je toch op vakantie naar een oranje gebied? Reisverzekeraars bieden daar nu wel beperkt dekking: alleen voor schades die niet met corona samenhangen. Bespreek hoe je verzekeraar hiermee omgaat.

Buiten jouw schuld

Soms gaat een reis niet door (als gepland) door iets dat buiten jouw persoonlijke invloed of omstandigheden ligt. In dat geval is een pakketreis bij één organisatie praktischer dan een reis die je zelf samenstelde. Er is dan één aanspreekpunt: de reisorganisatie. Deze is verantwoordelijk voor een goede uitvoering en moet bij problemen tijdens de reis voor een oplossing zorgen. Bijvoorbeeld door je om te boeken, terug te halen of terug te betalen.

Meer flexibele reisbranche?

De reisbranche speelt in op de onzekerheid onder reislustige vroegboekers. In advertenties beloven reisaanbieders meer flexibiliteit dan vroeger, bijvoorbeeld voor het wijzigen of annuleren van je reis. Let wel goed op de voorwaarden. Zo kan dit vaak maar tot drie of vier weken vóór vertrek. En verplaats je je vakantie naar een duurdere periode, hoeveel betaal je dan bij? Andersom wil je ook even nagaan wat er gebeurt als je omboekt naar het laagseizoen of bestemming die goedkoper is.