Sinds begin dit jaar kun je 30% subsidie krijgen voor isolatiemaatregelen die je woning zuiniger maken met energie. Hoe werkt dat, wat kun je doen en wat zijn de voordelen? En wat is eigenlijk goede isolatie? Isoleren is een belangrijke eerste stap om je woning energiezuiniger en duurzaam te maken. Goede isolatie is ook een vereiste om ooit ‘van het gas af’ te raken. Koken, douchen en het verwarmen van je huis gebeurt dan zonder gasaansluiting. Deze situatie moet in 2050 gelden voor alle woningen in Nederland. Voor 2030 ligt de lat op 1,5 miljoen woningen. Daarom is veel nieuwbouw nu al gasloos. Maar hoe doe je dat met je bestaande huis? Allereerst via goede isolatie dus. Maar wat is goed? En wanneer kom je in aanmerking voor subsidie?

30 procent subsidie in plaats van 20

Ga je je woning verduurzamen en combineer je twee maatregelen, dan kom je sinds begin 2022 opnieuw in aanmerking voor 30 procent subsidie. Opnieuw, omdat dit de tweede helft van 2020 ook al het geval was. De isolatiesubsidie geldt voor spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, bodemisolatie, isolatie van de buitenmuur, HR++ of triple glas, kozijnpanelen en isolerende deuren. Om er aanspraak op te maken moet je aan één of twee van de volgende voorwaarden voldoen:

  • je neemt 2 isolatiemaatregelen, bijvoorbeeld dak- en vloerisolatie
  • je neemt 1 isolatiemaatregel in combinatie met een zonneboiler, warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Denk aan dakisolatie gecombineerd met een (hybride) warmtepomp

De maximale subsidie die je als particulier kunt ontvangen op energiebesparende maatregelen is € 10.000. Mocht je je huis superenergiezuinig isoleren, dan kan dit bedrag oplopen tot € 15.000, inclusief bonusbedrag. Voor de werkzaamheden (arbeidsloon) voor het isoleren geldt bovendien een verlaagd btw-tarief: 9% i.p.v. 21%. Let wel op de voorwaarden (zie kader). Want er geldt bijvoorbeeld zowel een  minimaal als maximaal aantal vierkante meters oppervlakte waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Aanvragen subsidie
Behalve voor isolatiemaatregelen kunnen woningeigenaren ook subsidie aanvragen voor een warmtepomp en aansluiting op een warmtenet. Sinds 2021 loopt dat via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Voor 2022 zit er € 228 miljoen in de subsidiepot. Voor de verhoogde subsidie kom je in aanmerking voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn aangevraagd en uitgevoerd.Check de ISDE-voorwaarden

De Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) liet vorige zomer al doorrekenen wat het gevolg zou zijn van het opnieuw verstrekken van 30% subsidie op isolatiemaatregelen. Wat bleek? De extra subsidie maakt het ook voor eigenaren van een woning van vóór 1975 haalbaar te investeren in meer ingrijpend verduurzamen. In totaal gaat het dan om maar liefst 3,5 miljoen bestaande woningen die kunnen overstappen op een (hybride) warmtepomp, al  dan niet in combinatie met betere isolatie en ventilatie.

Nieuwe standaard – goed en beter

Voor bestaande bouw is afgesproken bij welke grens de isolatie (en ventilatie) van je woning ‘goed’ is: dit noemt men ‘de standaard’. Voldoet je huis hieraan, dan bij je klaar voor aardgasvrij wonen. Milieucentraal van de overheid vermeldt de volgende maatregelen en waarden waarmee je waarschijnlijk in de buurt van de grens komt voor goede isolatie:

  • Dak: 13-14 cm (of 8 cm PIR) met een isolatiewaarde van Rc=4
  • Vloer: 12-13 cm (of 7 cm resol); Rc=3,5
  • Buitenmuur: spouwmuur met daarin 5-6 cm parels, vlokken of schuim; Rc=1,7
  • Ramen: HR++ glas met een U-waarde van 1,0-1,2

Dit soort maatregelen zijn tamelijk eenvoudige ingrepen voor je bestaande woning. Ga je je (volgende) huis verbouwen of renoveren? Dan kan het ook beter. Nieuwe isolerende kozijnen en deuren met triple glas kwalificeren als ‘zeer goede’ maatregelen. Binnen in je woning verhogen voorzetwanden het effect van spouwmuurisolatie met een factor twee of meer. En zijn je dakbedekking of -pannen aan vervanging toe, dan kun je ook hiervan de isolatiewaarde met 50% verhogen. Die keuze wordt ook minder vrijblijvend: vorige maand meldden we al dat er wetgeving komt die strenge(re) eisen stelt aan wie een woning ingrijpend gaat verbouwen of renoveren.

Goed scoren is slim kiezen

Isoleren doe je om warmteverlies te beperken. Als je minder ‘stookt voor de buitenlucht’, dus meer warmte in huis houdt, dalen je stookkosten. Met de huidige energieprijzen direct een groot voordeel. Maar reden waarom we inzetten op gasloos wonen is dat we daarmee ook de CO₂-uitstoot willen terugdringen, en daarmee de opwarming van de aarde.

Dak, vloer, buitenmuren, ramen. Al deze onderdelen tellen mee voor een energiezuinig huis. Interessant — en praktisch — is daarbij, dat je niet op al deze onderdelen even zwaar hoeft in te zetten. Je kunt de grens voor het warmteverlies namelijk ook halen door bij het ene onderdeel wat meer te doen en bij een ander wat minder, als goed isoleren daarvoor wat moeilijker of duurder is. Als je de zolder niet zo lang geleden al opknapte, kun je in plaats van de ‘standaard’ dakisolatie dan kiezen voor het vervangen van de ramen door ‘zeer goede’ isolerende kozijnen met triple glas.

Als de isolatiesubsidie wordt verhoogd (van 20 naar 30 procent), dan zijn 3,5 miljoen huizen betaalbaar te verduurzamen
___Nederlandse Vereniging Duurzame Energie

Isolatie vereist goede ventilatie

Experts kunnen warmteverlies in beeld brengen met een infraroodcamera, en berekenen. Zelf kun je het ook voelen: een raam dat ‘s winters koud aanvoelt verliest veel warmte. Een koude luchtstroom via de kieren van deuren, ramen en roosters is daar ook een aanwijzing voor. Deze stroming zorgt overigens ook voor luchtverversing, een belangrijke voorwaarde voor een gezond binnenklimaat. Want ook binnenshuis wil je de CO₂-waarden beheersen.

Oudere woningen, zonder centraal ventilatiesysteem, kennen alleen deze ‘natuurlijke ventilatie’. Wie hier isolatiemaatregelen treft zal dus ook moeten investeren in een ventilatiesysteem. En net zoals bij woningen die al beschikken over centrale ventilatie wil je dan voorkomen dat je jouw duurzaam verwarmde lucht weer zomaar naar buiten blaast. Milieucentraal stelt daarom ventilatie-units die warmte terugwinnen en/of vraaggestuurde ventilatie als nieuwe ‘standaard’.

Groen lenen tegen gunstige voorwaarden

Zowel via een hypotheek als via een persoonlijke lening kun je extra voordelig geld lenen voor een investering in energiebesparende maatregelen. Via een hypotheek is dat tot 6% extra boven de marktwaarde van de woning en kun je via een gunstig energielabel ook nog korting krijgen op de hypotheekrente. Voor leningen hanteren diverse banken hun eigen extra kortingen en voorwaarden. En het Nationaal Warmtefonds biedt een specifieke energiebespaarlening aan, zowel voor particulieren als leden van een Vereniging van Eigenaren. Voor VvE’s is zelfs een lening mogelijk met een looptijd van 30 jaar.

Voor het kiezen van de juiste maatregelen kun je bij een installateur terecht — of oriënteer je je alvast via verbeterjehuis.nl. Bij de keuze voor een verstandige financiering is je onafhankelijk adviseur natuurlijk de aangewezen persoon.

Duurzaamheidsprofiel van je woning
Benieuwd naar de financieringsmogelijkheden? Ook dat is een stukje maatwerk. Maar via je postcode en huisnummer download je alvast een gratis rapport met een globaal idee van welke maatregelen voor jouw (toekomstige) woning mogelijk zijn én welke alternatieven er zijn om die te financieren. Zo ga je goed voorbereid het gesprek aan.Download het rapport nu