In juli werd bekend dat Uitvaartverzekeraar Yarden de waarde bevriest van 380.000 polissen. Hierdoor zullen hun klanten met een pakketverzekering de kostenstijgingen vanaf 1 januari volgend jaar zelf moeten betalen. Heb je een verzekering van Yarden? Lees dan dit artikel voor meer informatie.

Wat is er aan de hand?
Yarden geeft aan dat de maatregel uit nood is geboren. Yarden heeft door omstandigheden niet voldoende financiële buffers om alle polissen de komende jaren uit te betalen. In moeilijke termen is hun solvabiliteit niet op orde door de lage rente van de laatste jaren en de strenger geworden regelgeving. Kort gezegd lopen ze inkomsten mis door de lage rentestand en zijn uitvaarten duurder geworden.

“Yarden heeft niet voldoende financiële buffers om alle polissen de komende jaren uit te betalen.”

Wat ook speelt is dat Yarden er achter is gekomen dat ze meer pakketverzekeringen hebben dan ze dachten. In 2007 is een poliswijziging niet goed uitgevoerd waardoor die klanten ook nog steeds recht hebben op een pakket met bijvoorbeeld een kist, rouwbrieven en verzorging van de overledene.

Om welke polissen gaat het?
Het gaat hier om de pakketpolissen of de zogenoemde naturapolissen. Hierbij heb je als verzekerde een pakket aan diensten verzekerd zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde kist, rouwbrieven en verzorging van de overledene. Bij een uitgebreid pakket kunnen hier ook bijvoorbeeld koffie, volgauto’s en een advertentie in de krant bijhoren.

“Het gaat om de pakketpolissen of de zogenoemde naturapolissen.”

Andere polissen worden sommenpolissen genoemd. Hierbij ben je verzekerd voor een vastgesteld bedrag dat je zelf naar wens kunt besteden op het moment van overlijden.

Alle klanten van Yarden die een polis hebben waar deze maatregel op van toepassing is, hebben begin juli een brief van de maatschappij ontvangen. Daarin staat de eenzijdige wijziging van de voorwaarden. De wijziging houdt dus in dat alle kostenstijgingen in de toekomst voor rekening van de klant komen en niet meer voor rekening van het uitvaartbedrijf.

“Alle kostenstijgingen komen in de toekomst voor rekening van de klant en niet meer voor rekening van Yarden”

Niet meer dezelfde uitvaart
Als het in 2030 tot een uitvaart komt en prijzen stijgen jaarlijks met 1,75 procent, dan kan een klant daar niet meer dezelfde uitvaart van krijgen. Gemiddeld is de polis nog steeds 3200 euro waard, maar de uitvaart kost 3873 euro. Nabestaanden kunnen dan kiezen tussen bijbetalen of een deel van de uitvaart schrappen, bijvoorbeeld de volgwagen.

“Nabestaanden kunnen kiezen tussen bijbetalen of een deel van de uitvaart schrappen, bijvoorbeeld de volgwagen.”

Heb jij een polis bij Yarden waar deze wijziging op van toepassing is? We kunnen ons voorstellen dat je dan behoorlijk teleurgesteld bent. Je hebt immers een verzekering afgesloten met het idee dat je nabestaanden niet opdraaien voor je uitvaart en nu moet er misschien toch nog flink bijbetaald worden. Of niet al je wensen kunnen uitgevoerd worden.

“We kunnen ons voorstellen dat je behoorlijk teleurgesteld bent.”

Het is daarom belangrijk om op korte termijn in kaart te brengen wat je mogelijkheden zijn met de polis van Yarden. Misschien is het verstandig om je verzekering over te sluiten of om een andere verzekering bij te sluiten. Vergeet daarbij niet je algemene financiële situatie en huidige uitvaartwensen mee te nemen. Wil je met ons sparren over je mogelijkheden? Bel ons dan gerust op, we denken graag met je mee.