Het opknappen of verbouwen van je woning doe je vooral voor je eigen woonplezier. Een investering verdient zichzelf maar zelden volledig terug bij verkoop van de woning. Maar het is een feit dat de ene verbouwing een veel grotere waardevermeerdering oplevert dan de andere. Welke verbouwingen leveren je het meeste op? En welke aanpassingen doe je vooral voor je eigen plezier?

Samengevat komt het erop neer dat vierkante meters en een goede staat van onderhoud bij kopers erg gewild zijn en dus een waardestijging geven. Aanpassingen die erg smaakgevoelig zijn verdienen zich maar weinig terug. Een overzicht.

Vierkante meters
Vergroot je huis met extra vierkante meters of zorg ervoor dat de minder toegankelijke vierkante meters van je huis beter te gebruiken zijn. Denk aan een uitbouw aan je huis, maar bijvoorbeeld ook aan het bewoonbaar maken van een bergzolder. Door het plaatsen van een dakkapel, vaste trap of een sanitaire voorziening verander je die donkere opbergplek in woonmeters. Vooral een uitbouw is een flinke investering, maar bij een verkoop zul je naar schatting toch 60 tot 100 procent van je investering terugverdienen.

“Vergroot je huis met extra vierkante meters of zorg ervoor dat de minder toegankelijke vierkante meters van je huis beter te gebruiken zijn.”

Achterstallig onderhoud
Kopers willen graag een huis waarin netjes gewoond is. Achterstallig onderhoud geeft dan ook geen goede indruk. Bovendien willen veel kopers zo min mogelijk aan een woning hoeven doen. Investeer daarom in onderhoud en zorg ervoor dat je huis er keurig uitziet. Een goede schilderbeurt kan bijvoorbeeld wonderen doen. Maar ook het herstel van stucwerk, plinten die los zijn komen te liggen, beschimmelde voegen, lekkages en dergelijke leveren je naar schatting 80 tot 100 procent van je investering op.

“Investeer in onderhoud en zorg ervoor dat je huis er keurig uitziet.”

Het betreft immers geen trendgevoelige zaken, als het goed is is het goed. En dan hoeft een potentiële koper er niets aan te doen, iets waar hij je graag wat meer voor betaalt. Bedenk hierbij ook dat tijdig onderhoud veel goedkoper is dan achterstallig onderhoud repareren.

Energiebesparende maatregelen
Een investering in energiebesparende maatregelen zie je op twee manieren terug. In je eigen woonlasten en in de waardevermeerdering van je huis. Denk aan isolatie en het plaatsen van dubbel glas. Bij verkoop is de waardevermeerdering van je woning naar schatting 60 tot 100 procent van je investering. Maar omdat je ook op je dagelijkse stookkosten bespaart, verdien je deze investering op wat langere termijn ook op die manier voor meer dan 100 procent terug.

“Een investering in energiebesparende maatregelen zie je op twee manieren terug: in je woonlasten en de waardevermeerdering van je huis.”

Het plaatsen van zonnepanelen is vaak extra gunstig. Mede door de mogelijkheid om de BTW op de plaatsing terug te vragen bij de Belastingdienst zal je je netto investering vermoedelijk voor meer dan 100 procent terugzien in de waardevermeerdering van je huis. En dan gaat daarnaast ook je elektriciteitsnota nog omlaag.

Investering in wooncomfort
Het vervangen van je keuken of badkamer is vaak een flinke uitgave en is natuurlijk afhankelijk van jouw smaak. Over smaak valt niet te twisten, maar over wat jij mooi vindt kan een toekomstige koper heel anders denken. Dergelijke verbouwingen leveren daarom maar zelden een waardevermeerdering van je huis op van meer dan 50 procent van je investering.

“Het vervangen van je keuken of badkamer levert zelden een grote waardevermeerdering van je huis op.”

Ook tuinen zijn smaak- en trendgevoelig. Daarom zal ook een investering in je tuin niet veel doen met de waarde van je huis. Aan de andere kant is het op orde maken van je tuin geen grote investering en draagt het wel bij aan de indruk die een mogelijke koper krijgt over hoe het huis bewoond is.

Overigens zijn er wel investeringen in je tuin die de waarde van je woning zullen doen stijgen, maar dan moet je denken aan een flinke uitgave in de vorm van het aanleggen van een zwembad of het plaatsen van een goed tuinhuisje.

“Wil je nog lang in je huis blijven wonen? Bedenk dan vooral waar je zelf het meeste plezier aan beleeft.”

Waardevermeerdering versus woongenot
Ben je van plan om op afzienbare termijn te verhuizen en wil je nog wat verbeteren aan je huis, dan zijn er betere investeringen denkbaar dan aan je keuken, badkamer of tuin. Wil je echter nog lange tijd in je huis blijven wonen bedenk dan vooral waar je zelf het meeste plezier aan beleeft.