Om het behalen van de klimaatdoelen voor 2030 ‘aanzienlijk te versnellen’ wil het kabinet lenen voor verduurzaming tegen 0% rente mogelijk maken. Het plan is dat deze maatregel, voor woningeigenaren met een laag inkomen, op 1 oktober ingaat. Ook andere doelgroepen krijgen hulp of strengere richtlijnen om het energieverbruik en daarmee de CO₂-uitstoot te beperken.
Woon-minister Hugo de Jonge windt er geen doekjes om. Hij wil dat een duurzame woning voor iedere huisbezitter haalbaar is. ‘Dat is goed voor het klimaat, voorkomt een hoge energierekening en maakt ons minder afhankelijk van aardgas. We willen mensen beter op weg helpen en financiële drempels wegnemen. We willen voorkomen dat mensen op hoge kosten worden gejaagd’, aldus De Jonge. Diverse subsidies maken investeren in energiebesparende maatregelen al aantrekkelijker. Daarbij verdienen zonnepanelen, muur-, dak- of vloerisolatie, HR++ of triple glas — eventueel in beter isolerende deuren en kozijnen — zich met de huidige energieprijzen sneller terug dan voorheen. Het loopt niet voor niets storm bij de installateurs. Toch blijven sommigen in de kou staan.
Geen geld? Geen rente
Uit onderzoek zou blijken dat 15 tot 20 procent van de woningbezitters geen geld heeft om het huis te verduurzamen. Met een renteloze lening wil minister de Jonge deze groep vanaf 1 oktober tegemoet komen. Hij stelt bovendien een versoepeling van het subsidiebeleid in het vooruitzicht. Meer mensen moet zo aan de slag kunnen met het isoleren van de woning, kunnen overstappen op een (hybride) warmtepomp als de cv-ketel het begeeft en kunnen switchen naar elektrisch koken. Al met al moeten daarmee vóór 2030 zo’n 2,5 miljoen woningen energiezuiniger zijn gemaakt.
De ambitie is om verduurzaming van de woning voor iedereen mogelijk te maken
___Hugo de Jonge, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Volledige financiering zonnepanelen
De subsidiebedragen voor isolatie van woningen en de aanschaf van een warmtepomp zijn per 1 januari al verhoogd van 20 tot 30 procent van de kostprijs. Dat bedrag hoef je dus niet te lenen. Zonnepanelen kun je vanaf deze zomer volledig financieren met een lening van het Warmtefonds — dat was 75 procent. |
Strengere eisen voor huiseigenaren
Het kabinet beperkt zich niet tot ondersteuning alleen. Men gebruikt ook ‘dwang’ om huizenbezitters — en anderen — te bewegen richting meer duurzame stappen. Neem de HR-ketel. Tot voor kort gold deze nog als ‘energiebesparende maatregel’ waarvoor je bijvoorbeeld meer kon lenen via je hypotheek. Inmiddels werd bekend dat deze vanaf 2026 geen optie meer is bij het vervangen van je bestaande cv-installatie. Alleen een (hybride) warmtepomp of ander duurzaam alternatief zoals stadsverwarming zijn dan nog mogelijk. Het kabinet streeft naar de installatie van een miljoen hybride warmtepompen per 2030, naast wat er tot die tijd in nieuwbouwwoningen wordt opgeleverd.
Verduurzamen rendeert
Net vóór de forse stijging van de energieprijzen liet de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE) diverse opties doorrekenen voor het verduurzamen van individuele woningen. Gekeken werd welke maatregelen zorgen voor de hoogste beperking van CO₂-uitstoot binnen een bepaalde maximale terugverdientijd. Met nu geldende subsidiemaatregelen bleek dat toen al voor 3,5 miljoen woningen haalbaar. Gezien de huidige tarieven voor gas en elektra is dat aantal vast nog fors toegenomen. |
Verhuurders moeten ook aanpakken
Huurders hebben weinig opties om hun woning energiezuiniger te maken. Met de gestegen tarieven is dat extra frustrerend. Voor nu moeten zij hopen op een welwillende of ‘groene’ huisbaas. Op de lange termijn worden de regels voor verhuurders aangescherpt. Woningcorporaties en verhuurders in de vrije sector mogen vanaf 2030 geen huizen meer verhuren met een energielabel E, F of G. Op dit moment zijn dat er nog zo’n 580.000.
Deze wettelijke verplichting komt in de plaats van eerdere, meer vrijblijvende afspraken om slecht geïsoleerde huurwoningen vanaf 2028 uit te faseren. Volgens het kabinet moeten corporaties de investeringen kunnen bekostigen uit de geplande afschaffing van de verhuurdersheffing. Voor kleinere — private — verhuurders is er een subsidiepot geopend: tot 2025 is daarin ongeveer € 120 miljoen beschikbaar.
Isolatiestandaard
Vanaf 1 augustus vorig jaar vermeldt elk nieuw energielabel of de isolatie van de woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’. Is dat zo dan kan deze veelal worden aangesloten op een warmtepomp of warmtenet. Hij verliest dan namelijk maar weinig warmte via buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren, waardoor er geen ingrijpende aanpassingen aan de verwarming meer nodig zijn. Voor een nieuw label neemt een energieadviseur de woning tegenwoordig ter plaatse op. Heb je vragen over het (nieuwe) energielabel? De overheid beantwoordt deze via de site van Natuur & Milieu. |