Elke 5 seconden wordt er in Nederland een zonnepaneel geplaatst. Logisch, want je eigen energie opwekken geeft je een mooi rendement. Wel moet je daarvoor eerst duizenden euro’s investeren. Hoe zit dat eigenlijk met de verzekering? Bij hagelschade, diefstal, brand… En wat als je daardoor een paar maanden geen opbrengst hebt?

Record aantal zonnepanelen

Nederland installeerde in 2020 een record aantal zonnepanelen. We hebben inmiddels meer panelen dan inwoners. Daarmee is ons land no 2 in Europa, na Duitsland, aldus SolarPower Europa. Deze panelen komen terecht op daken van huiseigenaren, maar ook van huurders. En uiteraard op bedrijfsgebouwen en in zonneweiden. Dat vraagt aandacht bij het verzekeren van deze waardevolle investering.

Verzekering afhankelijk van eigenaar

Onder welke verzekering je zonnepanelen (ook wel PV-installatie) vallen, loopt uiteen:

  • Huiseigenaar met zonnepanelen | Zonnepanelen op je eigen woning vallen veelal onder je woonhuis- of opstalverzekering. Maar let op: bij diverse verzekeraars is dat alleen zo als de panelen ‘aard en nagelvast’ verbonden zijn met de woning. Dus goed vastgeschroefd. Op platte daken is dat vaak niet zo, met wat groter risico op stormschade of diefstal. De panelen vallen dan onder de inboedel, maar de verzekering daarvan kent beperkingen – zie volgende punt.
  • Zonnepanelen op je huurhuis | Voorziet je woningbouwcorporatie je huurhuis van zonnepanelen dan is schade eraan hún zorg. Heb je toestemming om ze zelf te plaatsen? Dan kun je ze (bij)verzekeren via het ‘huurdersbelang’ binnen je inboedelverzekering. Net als bijvoorbeeld een fraaiere keuken of badkamer. Let op: soms hanteren verzekeraars hierbij beperkende voorwaarden (uitsluitingen), omdat een deel van de installatie zich buiten de woning bevindt. Die gelden dus ook voor woningeigenaren met een niet-vaste installatie.
  • Zakelijke zonnepanelen | Voor een PV-installatie op een bedrijfspand of -grond geldt de verplichting deze te melden aan de verzekeraar en te laten keuren door een expert. Na eventuele verdere technische aanpassingen, wordt je polis hierop aangepast.

Panelen geïnstalleerd? Geef het door aan je verzekeraar

Het is sowieso verstandig dat je verzekeraar op de hoogte is van de plaatsing van zonnepanelen. Ook bij de eigen woning. Loopt je verzekering via ons, dan maken wij dat graag voor je in orde.

Mét zonnepanelen is je woning meer waard – mogelijk meer dan het verzekerde bedrag. Zou je dit niet verhogen, dan keert de maatschappij bij schade aan de woning hiervan maar een gedeelte uit.

Kent je polis een garantie tegen onderverzekering (en is het bedrag recent nog vastgesteld)? Dan vallen zonnepanelen automatisch binnen je dekking

Een eigen installatie op je huurwoning kost al snel meer dan wat standaard wordt gedekt via het ‘huurdersbelang’. Het is daarom verstandig dit bedrag te verhogen op basis van de nieuwwaarde. Dat kost iets meer premie, maar vermijdt een grote teleurstelling bij schade.

Dekking onzichtbare schade (na hagelbui)

Wordt je huis getroffen door een hagelbui en zie je geen schade? Vergelijk dan je energieopbrengst bij vergelijkbare weersomstandigheden vóór en na de bui. Scheelt dat meer dan 25%? Goede kans dat er dan sprake is van microcracks (haarscheurtjes). Wanneer de maatschappij hiervan binnen 2 maanden melding krijgt, ben je alsnog verzekerd. Voorwaarde is wel dat jouw verzekeraar hiervoor dekking biedt, want dat doen ze niet allemaal!

Aparte verzekering zonnepanelen

In specifieke situaties waar je panelen niet vallen binnen je woonhuis- of opstalverzekering kun je hiervoor een aparte zonnepanelenverzekering afsluiten – zoals bij een niet ‘aard en nagelvaste’ installatie op een plat dak.

Er zijn ook aparte verzekeringen die het productieverlies dekken door uitval of bijvoorbeeld diefstal van zonnepanelen. Voor particulieren valt dat misschien mee, maar voor bedrijven kunnen de energiekosten na een paar maanden flink oplopen. Iets om over na te denken?

Vóór de zomer goed verzekerd!

Wil je zeker weten dat je een goede dekking hebt voor jouw huidige of nieuwe installatie? Laten we samen even naar je polis kijken dan kun je met een gerust hart van de zomer genieten.